Hlavní obsah

V pražských tramvajích lze koupit jízdenku platební kartou

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Cestující v pražských tramvajích mohou od pondělí zaplatit jízdné bezkontaktní platební kartou. Dopravní podnik (DPP) spustil pilotní projekt ve dvou tramvajích na lince 22. V následujících týdnech budou přístroji, které přijímají bezkontaktní platební karty, vybaveny všechny vozy na lince 18.

Foto: Tereza Halgašová

Účastníci 1. ročníku zimní školy 2012

Článek

Po vzoru jiných měst, jako je Brno nebo Liberec, se i hlavní město rozhodlo pro moderní způsob nákupu jízdenek. Pouhým přiložením karty MasterCard nebo Visa k prodejnímu terminálu si snadno a rychle požadovaný kupón pořídíte.

Ve dvou vozech linky 22 jsou rozmístěny vždy tři přístroje, které kartu přijmou, a tři běžné označovače jízdenek. Jakmile cestující nastoupí a přiloží k přístroji kartu, vyjede mu jízdenka, kterou si na něm navolil. K dispozici jsou jízdenky za 24 korun, 32 korun a celodenní za 110 korun, stejně tak zlevněné jízdenky pro děti a seniory.

„Žijeme v 21. století, platba kartou je dnes již naprosto přirozená záležitost. Proto není žádný důvod, aby tuto možnost neměli i cestující v pražské MHD. Budu prosazovat a intenzivně hledat řešení, aby nezůstalo jen u pilotního projektu, ale možnost zaplatit jízdní doklad kartou se stala v brzké době běžnou součástí nabídky dopravního podniku,“ řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Pilotní projekt bude trvat jeden rok. Podle Dolínka je důležité nejdříve zjistit zájem cestujících, neboť v Praze je přes 800 tramvají a více než tisícovka autobusů.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Terminál nabízí výběr ze tří zahraničních jazyků

„Největší výhodou je, že nemusíte hledat drobné ani posílat SMS zprávy. Zařízení je uzpůsobeno tak, aby odbavovalo i zahraniční návštěvníky. Možné je vybrat ze tří cizích jazyků,“ popsal výhody Jan Kubíček z ČSOB.

V rámci představení nového způsobu platby za jízdné byla také slavnostně zprovozněna zrekonstruovaná tramvajová trať ve Vršovické ulici. Kromě ní se mezi koleje vložil trávník a chodníky se upravily tak, aby byly bezbariérové.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Zrekonstruovaná tramvajová trať ve Vršovické ulici

Náklady oprav se vyšplhaly na částku 290 miliónů korun. Technická správa komunikací v ulici ještě v následujících týdnech vybuduje devět bezbariérových přechodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám