Hlavní obsah

V pražské zoologické zahradě se narodilo hroší mládě

Novinky, Lucie Poštolková

Pražská Zoo Troja oslavuje další přírůstek. Ve středu dopoledne se narodilo mládě hrocha obojživelného (Hippopotamus amphibius). Návštěvníkům bude představen během příštího týdne.

Článek

Mládě se narodilo Marušce a Slávkovi v 10,15 hodin. „Samici Marušku jsme již nějakou dobu raději drželi oddělenou od samce ve vnitřních prostorách Pavilonu velkých savců. Mládě je vitální, brzy po narození se napilo mléka. Pokud nenastane nic neočekávaného, koncem příštího týdne bychom mládě rádi představili návštěvníkům,“ uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Zoologická zahrada chová hrochy obojživelné od roku 1933. První mládě se podařilo úspěšně odchovat až v roce 1977. I dnes je každé narození hrošího mláděte považováno za významný chovatelský úspěch.

Hroší samice Maruška se narodila v Zoo Ostrava 29. 12. 1999, do Prahy přišla po povodni v roce 2002, kdy nahradila při povodních uhynulou samici Lentilku. Úspěšně odchovaný samec Tomík se narodil v roce 2006 a pražskou zoo opustil v roce 2010.

„Samec Slávek patří k nejznámějším zvířatům v pražské zoo a stal se i jednou z tváří kampaně Seznamte se,“ doplňuje ředitel zoo Miroslav Bobek. Slávek je pražský rodák, narodil se zde 30. 10. 1984 a je potomkem slavné hrošice Zuzany, která přišla do Prahy ze Zoo Berlín v roce 1944. Slávek se stal otcem zatím čtyř odchovaných mláďat – samiček Bohunky a Barborky a samečků Onyxe a Tomíka.

Porody pod vodou

Samci hrochů pohlavně dospívají mezi 9 a 11 rokem, samice o dva roky dříve. V zajetí pak dospívají ještě dřív. Březost trvá 227 - 240 dní, rodí se většinou jedno, zřídka i dvě mláďata. Porody probíhají pod vodou, což je u suchozemských savců výjimečné.

Novorozené mládě se musí přibližně do půl minuty nadechnout. Váží 25 - 45 kg a bývá dlouhé kolem 120 cm. Od narození umí plavat a převážně se zdržuje ve vodě, takže i mateřské mléko saje většinou pod vodou, protože dokáže pod vodou uzavřít uši i nosní dírky. Někdy odpočívá na matčině hřbetě nad vodou.

Reklama

Související články

ZOO Dvůr Králové otevírá brány autům

Brány osobním vozům návštěvníků a zájezdovým autobusům otevírá od letošního 1. června Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Zahrada tak vstupuje...

Výběr článků

Načítám