Hlavní obsah

V Praze demonstrovaly desítky tisíc lidí proti strachu. Promluvila i Zelenská

Aktualizováno

Pod heslem Česko proti strachu svolal spolek Milion chvilek pro demokracii na nedělní odpoledne manifestaci na pražské Václavské náměstí. Chce ukázat, že krizi Česko zvládne, když bude držet pospolu. Akce se konala za demokracii a vyjádřila podporu Ukrajině. Lidé zaplnili téměř celé Václavské náměstí. Na dálku k účastníkům promluvila první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Živě: Demonstrace na Václavském náměstí Česko proti strachuVideo: Milion chvilek, Novinky

 
Článek

Pronesla videovzkaz, v němž Česku poděkovala za neúnavnou podporu Ukrajiny. Rusko podle ní bojuje proti světlu, které nikdy nezhasne.

Policie účast odhadla na nižší desítky tisíc lidí. Stejně policie odhadovala i počet pátečních účastníků akce proti vládě, tedy nižší desítky tisíc lidí. Zpravodaj ČTK ale upozornil, že dnes je na náměstí lidí mnohem více než v pátek.

„Chceme, aby si lidé odnesli naději, aby si odnesli pocit, že to zvládneme. Že když budeme držet pospolu, tak je to mnohem lepší, než když se mezi sebou budeme bít,“ řekla před Novinkám mluvčí Milionu chvilek Hana Strašáková.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zaplněné Václavské náměstí

Demonstrace je reakcí na akce, které podle spolku organizují lidé, jimž jde o rozdmýchávání obav lidí a zneužívání jejich strachu k vlastnímu prospěchu.

K lidem promluvil ve videopřenosu divadelník Jiří Suchý. „Zkusme, jaké to je být statečný,“ vyzval. Upozornil, že Česko má obavy, že zchudne a bude mu zima. Lidé na Ukrajině mají strach o život.

Foto: Milion chvilek pro demokracii

Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii

„Je na čase ukázat, že jsme solidární s napadenou Ukrajinou. Že si demokratické hodnoty, které jsme si před více než třiceti lety vybojovali, vzít nenecháme. Že se nenecháme zastrašit,“ uvedli organizátoři.

Pod pódiem je plakát, který přirovnává ruského prezidenta Vladimira Putina k Adolfu Hitlerovi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Plakát pod podiem demonstrace

Organizátoři odmítají například příklon k putinovskému Rusku výměnou za levnější plyn a deklarují podporu Ukrajině, která se od února brání s podporou dalších zemí ruské agresi.

Zatím poslední demonstrace, na níž se sešlo několik desítek tisíc lidí, proběhla na Václavském náměstí v pátek coby protivládní protest požadující demisi kabinetu. Proti této demonstraci se nedělní akce i v projevech řečníků vymezuje.

Proti vládě demonstrovaly desetitisíce lidí. Převezmeme tuto zemi, hlásil organizátor

Domácí

Milion chvilek v minulosti svolal řadu demonstrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám