Hlavní obsah

Na Václavském náměstí žádalo demisi vlády 70 tisíc demonstrantů

Praha
Aktualizováno

Demonstrace na pražském Václavském náměstí proti vládě a současné situaci se zúčastnilo 70 tisíc lidí. Organizátoři po jejím ukončení uvedli, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, vyhlásí nátlakové akce. Další protest plánují na 28. září.

Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

„Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce. Už nyní jednáme s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi na vyhlášení stávky,“ varovali organizátoři.

Na Václavském náměstí se sešly na sobotní demonstraci tisíce lidí.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Na více než tříhodinové demonstraci proti vládě se na Václavském náměstí sešlo podle odhadů policie asi 70 tisíc lidí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) akci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extremistům a jsou proti zájmům ČR.

Protest se obešel bez vážnějších potíží.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na Václavském náměstí se sešly na sobotní demonstraci tisíce lidí.

Mezi mluvčími na sobotní akci byli bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek nebo energetický expert Vladimír Štěpán. Vystoupili také předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová, kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála, ekonom a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík či právnička Jana Zwyrtek Hamplová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

V Praze začala demonstrace pod heslem Česká republika na prvním místě.

Podle plánu organizátorů by měla Česká republika vyhlásit neutralitu, „vyvázat se od přímé politické poddanosti vůči EU, WHO či OSN“, zajistit si levné dodávky plynu z Ruska i „osvobodit český průmysl od závislosti na zahraničních společnostech“.

Za prezidenta, kterému nehrozí kriminál. Milion chvilek chce Babišovi zavařit

Domácí

Na schodech u Národního muzea stály desítky odpůrců demonstrace s vlajkami NATO a Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám