Hlavní obsah

V Praze se demonstrovalo za Pospíšila. Nečasi odejdi, znělo davem

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přibližně tisícovka lidí demonstrovala ve čtvrtek vpodvečer na pražském náměstí Míru na podporu odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Protestní akci zorganizovala Strana zelených společně s občanskou iniciativou Vraťte nám stát.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Demonstrace na podporu odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na náměstí Míru v Praze.

Článek

Hodinovou demonstraci odstartovala píseň Pánubohudooken populárního písničkáře Tomáše Kluse a vystřídalo se na ni s projevy několik řečníků: předseda Strany Zelených Ondřej Liška, šéf iniciativy Vraťte nám stát Ivan Gabal, zakladatel protikorupční nadace Karel Janeček či soudce Vojtěch Cepl.

"Mafianizace politiky"

Většina projevů se nesla v duchu tvrdé kritiky nejen rozhodnutí premiéra Petra Nečase odvolat Jiřího Pospíšila, ale také Nečasovy vlády jako celku. „Jsme svědky mafianizace české politiky, útoku na právní stát. Pane premiére, máte strach ze spravedlnosti, z nezávislé justice?“ ptal se z pódia Ondřej Liška.

„Říká se, že každý má takovou vládu, jakou si zaslouží. Já ale odmítám, že bych si zasloužil premiéra Nečase, případně celou vládu a celou Poslaneckou sněmovnu, snad kromě Jiřího Pospíšila,“ volal do davu Karel Janeček.

„Zhubl jsem padesát kilo a cítil se skvěle. Zhubněme o tuto vládu a budeme se také cítit skvěle,“ hřímal předseda Herecké iniciativy, dabér a aktivista Jiří Hromada. Ivan Gabal na závěr vyzval Petra Nečase, aby zvážil své odstoupení z funkce premiéra.

Účastníci odměňovali řečníky potleskem a křikem. Někteří nesli podomácku vyrobené transparenty, většinou podporující Pospíšila, státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a naopak kritizující premiéra. Jeden z účastníků nesl transparent s heslem Nevěř Externí Čistotě Aktivního Sraba - první písmena dávají dohromady premiérovo jméno.

„Já už jsem na politiku rezignoval, nesleduji ji. Ale tohle mě skutečně naštvalo, premiérův krok i jeho vysvětlení mi přijde nehorázné. Proto jsem dnes přišel,“ řekl Právu jeden z účastníků demonstrace, který dorazil i se dvěma předškolními dětmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám