Hlavní obsah

V Praze opět seskočili parašutisté, připomněli hrdiny atentátu na Heydricha

– Praha

K připomenutí hrdinství výsadkářů, kteří před osmdesáti lety položili život v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, se v sobotu v Zítkových sadech v Praze uskutečnil komentovaný seskok parašutistů. Novinky akci sledovaly živě, na záznam seskoku se můžete podívat na videu.

V Praze opět seskakují parašutisté, připomínají hrdiny atentátu na HeydrichaVideo: Novinky

 
Článek

Po seskoku proběhla pieta v ulici Václavská u pamětních kamenů. Ty jsou položeny v dlažbě na místě, kde v roce 1942 byla položena mrtvá těla výsadkářů.

Akce pořádá ministerstvo obrany, Praha 2 a Vojenský historický ústav. Zúčastnila se jí i ministryně obrany Jana Černochová, dorazila i starostka druhé městské části Praha 2 Alexandra Udženija (obě ODS).

Výsadkáři v čele s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem provedli 27. května 1942 úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Heydrich, který chtěl potlačit český odboj a také vyřešit "židovskou otázku", po zranění dne 4. června zemřel.

Rekonstrukce operace Anthropoid: Záběry z historického mercedesu i pohled z dronu

Domácí

Parašutisté se na základě kontaktů domácího odboje již ve dnech po atentátu ukryli v chrámu v Resslově ulici.

Ještě v polovině června se zdálo, že hlavní jádro spolupracovníků a parašutisté budou moci pokračovat v odbojové činnosti. Pak ale přišla zrada Karla Čurdy, jehož udání z 16. června vedlo k odhalení úkrytu parašutistů. Gestapo začalo zatýkat, do věznic se dostali i ti, kteří jim poskytli útočiště.

Po čtvrté hodině ranní 18. června 1942 byl pravoslavný chrám v pražské Resslově ulici obklíčen 800 německých vojáků. Statečný odpor hrdinů s pistolemi ráže 6,35 a 7,65 milimetru proti mnohonásobné přesile vyzbrojené samopaly a ručními granáty trval asi sedm hodin.

V kostele zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík.

Reklama

Výběr článků

Načítám