Hlavní obsah

V Praze demonstrovaly za zachování Kliniky stovky lidí

Praha

Demonstrace na podporu žižkovského Autonomního sociálního centra Klinika se uskutečnila v neděli odpoledne v centru Prahy. Akce má být prvním krokem v naplánovaném postupu, jak centrum zachovat. Účastníci protestu se z náměstí Míru přesunuli na Těšnov, kde akci zakončí koncert tří hudebních skupin. Během pochodu Prahou se průvod rozrostl o stovky lidí.

Foto: ČTK

V Praze do ulic vyrazilo na tři stovky lidí za zachování kliniky

Článek

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) získala budovu loni od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Squatteři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodloužil, obývají aktivisté budovu bývalé polikliniky nelegálně. V lednu soud nepravomocně rozhodl o vyklizení budovy.

Foto: ČTK

V Praze do ulic vyrazilo na tři stovky lidí za zachování kliniky

Podle aktivistů je další existence centra nejistá. "Poté, co o budovu Kliniky nestandardním způsobem požádala SŽDC a bez jakéhokoli projektu či normálně nezbytného schválení vládní dislokační komisí ji dostala, koná tato státní instituce stupňující se kroky k tomu, aby nás z domu dostala. Je zjevné, že nejde o budovu, ale o zničení Kliniky," uvedl jeden z aktivistů Jan Trnka.

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš zopakoval, že správa má k dispozici rozsudek, kde aktivisté dostali příkaz k vyklizení kliniky. "Aktivisté budovu využívají protiprávně," řekl mluvčí.

SŽDC nechala vypnout vodu a podle příznivců kliniky prý vyhrožuje statisícovými pokutami za ušlý zisk. Zároveň připravuje kompletní rekonstrukci objektu.

"Pokud si stát osobuje právo nechat tisíce budov chátrat a chrání právo developerů spekulovat s nemovitostmi v centrech měst, máme my právo domy obsazovat. Neshoduje-li se legalita s legitimitou, vybíráme si legitimitu," dodala členka Kliniky Jana Bednářová.

Reklama

Výběr článků

Načítám