Hlavní obsah

V Praze 10 vytvoří koalici Vlasta s Piráty a ODS

– Praha • Aktualizováno

V Praze 10 se na společném vládnutí dohodlo uskupení Vlasta tvořené lidovci, hnutím STAN a Desítkou pro domácí spolu s Piráty a občanskými demokraty. Starostkou by měla být senátorka Renata Chmelová.

Foto: Profimedia.cz

Starostkou by se měla stát Renata Chmelová

Článek

„Volební výsledky jsou jasným signálem, že voliči na desítce stále chtějí změnu a že naše dlouhodobá mravenčí práce v jejich prospěch přinesla výsledky. Těšíme se, že Prahu 10 změníme v moderní městskou část, kde bude radost žít,” uvedla Chmelová.

Koalice Vlasta získala v desáté městské části 20,3 procenta hlasů a obsadila 11 mandátů ve 45členném zastupitelstvu. Dosud působila v opozici.

Ve volbách druzí skončili v Praze 10 Piráti se ziskem 17,8 procenta a deseti mandáty, třetí ODS s 14,2 procenta a osmi křesly a čtvrté ANO se ziskem 13,4 procenta a sedmi zastupiteli. TOP 09 získala 12,4 procenta a šest křesel. Uspělo také hnutí Starostové pro Prahu, které má 6,7 procenta hlasů a tři mandáty. V zastupitelstvu za něj zasedne dosavadní starosta Vladimír Novák, který před volbami vystoupil z ČSSD, a radní Ivana Cabrnochová, která opustila Stranu zelených.

Chmelová zasedá v zastupitelstvu od roku 2010. Senátorkou byla zvolena v roce 2016.

Po volbách v roce 2014 vládla Praze 10 koalice ANO, ČSSD, Zelených a hnutí nezávislých. Starostkou byla kontroverzní politička Radmila Kleslová, která na začátku roku 2016 rezignovala. Půl roku nato vznikla nová koalice TOP 09, ČSSD, ODS, Strany zelených, nezávislých a dvou nezařazených zastupitelů pod vedením starosty Nováka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám