Hlavní obsah

V plzeňské zoo se narodilo mládě vzácného nosorožce indického

Samička vzácného nosorožce indického se narodila v neděli nad ránem v plzeňské zoo. Váží zhruba 47 kg a na svět přišla hodinu po půlnoci. Mládě i matka Manjula jsou v pořádku. Pavilon nosorožců zoo zůstane zhruba do konce března uzavřen, zájemci však mohou nový přírůstek sledovat na stránkách zoologické zahrady prostřednictvím webové kamery.

Foto: ZOO Plzeň

V plzeňské zoo se narodilo v pořadí již druhé mládě vzácného nosorožce indického.

Článek

„Porod byl velice rychlý a bezproblémový. Mládě je samička a je krásná a zdravá, obě jsou v pořádku. Velice rychle se postavila na nohy a od té doby pije,” uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Při porodu byli přítomni tři ošetřovatelé a zooložka.

Podle informací na webu plzeňské zoologické zahrady je samička již druhým mládětem, které se Manjule narodilo. Prvním byla rovněž samička — Maruška.

Otcem novorozeného mláděte i Marušky je samec Baabuu. Manjula byla březí 485 dní, což je o 6 dní déle než v předchozím případě. Jméno pro malou samičku budou pracovníci zahrady teprve vybírat.

Foto: ZOO Plzeň

Novorozená samička se měla hned po porodu čile k světu.

Pavilon nosorožců zůstane zhruba do konce března veřejnosti nepřístupný, ale už více než tři roky funguje on-line webová kamera na stránkách plzeňské zoo, která vede do boxu matky Manjuly, kde lze všechno pozorovat.

„Už od noci máme ohlasy a gratulaci spousty lidí, kteří opět porod viděli naživo,” řekl Vobruba.

Indické nosorožce chová v této chvíli jen plzeňská zoo. „Ještě před lety byl chov ve Dvoře Králové, kde přišla na svět postupně tři mláďata,” uvedl Vobruba.

Novorozené plzeňské mládě je pátý porod nosorožce indického v ČR. V Česku jsou jen tři zoo, které někdy rozmnožily nějaké druhy nosorožců, nejvíce královédvorská, která rozmnožila čtyři druhy, a ústecká, které se to před lety povedlo u nosorožce tuponosého jižního.

Manjula váží 1800 kilogramů a narodila se v dubnu 2008 v Tierparku v Berlíně. V Plzni žije od dvou let. Baabuu, jemuž bude letos v listopadu 13 let, je s váhou 2300 kilogramů největší zvíře v plzeňské zoo. Pro Baabua je plzeňská zahrada už čtvrtou zoo.

Maruška na konci loňského dubna odcestovala do nového domova, do zoo Touroparc ve Francii. Tam na ni čekal nový partner jménem Fanindra. Když se narodila, vážila 55 kilogramů, za dva roky už vážila 1070 kilogramů. Jejím kmotrem se stal v roce 2014 americký rockový muzikant Alice Cooper.

Nosorožec indický
Nosorožec indický, největší druh asijských nosorožců, obývá už jen tři tropické státy, a to národní parky a rezervace v severovýchodní Indii, Nepálu a Bhútánu. Celkově čítá světová populace těchto ohrožených savců kolem 2500 exemplářů. Ve 24 evropských zahradách jich žije přes 60. Jde o pohyblivé zvíře, které dokáže běžet až 40 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám