Hlavní obsah

V Písku bude dům pro propuštěné vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos na podzim by měli v jihočeském Písku otevřít dům, v němž Probační a mediační služba bude pomáhat podmíněně propuštěným vězňům s návratem do běžného života. Právu záměr vybudovat první zařízení tohoto druhu v Česku potvrdil Petr Dohnal, náměstek pro vězeňství a resortní kontrolu ministerstva spravedlnosti.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Místostarosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD) očekává protesty místních. „Předpokládáme, že otevření probačního domu bude na podzim letošního roku. Do domu se dostanou lidé, kteří se pod dohledem probačních úředníků budou snažit získat práci, bydlení a napravit pošramocené vztahy ve své rodině,“ uvedl Dohnal s tím, že cílem je, aby se u vybraných vězňů snížilo riziko recidivy.

S projektem nesouhlasili někteří občané Písku již před třemi lety, kdy byl záměr oznámen. „Lidé projevovali obavu o bezpečnost, když tu budou propuštění kriminálníci. My tu již propuštěné vězně máme, ale naši občané vlastně nevědí, že tu jsou. Teď si je ale budou moci spojit s tímto domem,“ řekl Právu písecký místostarosta Veselý. Dům by měl být v ulici Samoty na okraji města.

O znásilnění žena nemluvila desítky let, pomohla jí setkání s vězni

Domácí

Bude debata s místními

Dodal, že doporučuje Probační a mediační službě znovu udělat osvětu jako před třemi lety, kdy na veřejném jednání její zástupci občanům vysvětlili, co projekt obnáší. „Nám jako vedení města byl projekt vysvětlen, protože jsme požadovali, aby byl v Písku klid. Ale chápu, že jsou lidé, kteří nevědí, o co jde, a mají z toho obavu. Proto je nutné jim to znovu vysvětlit,“ podotkl Veselý.

Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková na veřejnou debatu před třemi roky vzpomíná jako na úspěch. „Obavy občanů chápu. Zároveň jsem přesvědčena, že po debatě mají více informací o tom, jak se vězni připravují na propuštění, jak s našimi klienty pracujeme a jak probíhá dohled,“ uvedla Matoušková. Dodala, že další debatu o probačním domě plánují pro obyvatele Písku ještě uspořádat.

První milion korun míří obětem do Bohumína

Domácí

Probační zařízení bude zhruba pro dvacet lidí, kteří se nemohou po propuštění vrátit zpět do svého bydliště, například kvůli špatným vztahům v rodině či nejisté práci. Obyvatelé budou muset dodržovat režim, sami si vařit a uklízet či se účastnit vzdělávacích kurzů, třeba finanční gramotnosti. Budou v něm platit i přísná pravidla. Zakázané bude požívání alkoholu a drog. To budou kontrolovat čtyři probační úředníci.

„Osobám vracejícím se z vězení pomůžeme překlenout nejrizikovější dobu, která je první měsíce po propuštění. Podpoříme je v samostatnosti a adaptaci na život na svobodě, aby mohli začít chodit do práce, zařizovat si stabilní bydlení, řešit dluhy, hospodařit s penězi a starat se o sebe,“ řekla Matoušková.

Pro odsouzené z jihu Čech

Kdo z vězňů do probačního domu půjde, rozhodnou soudy. Pokud vyhodnotí, že by se odsouzený mohl k trestné činnosti vrátit kvůli špatným poměrům v původním bydlišti, jako jednu z podmínek předčasného propuštění stanoví právě šestiměsíční pobyt v zařízení. „Primárně tam budou umisťováni lidé, kteří v Jihočeském kraji bydleli, mají v něm své vazby a pak by se tam stejně po výkonu trestu vrátili,“ přiblížil Dohnal.

Kriminalita loni znovu poklesla

Krimi

Umístění lidí z Jihočeského kraje oceňuje písecký místostarosta Veselý. „Má to logiku. Před třemi lety nám nebylo ze strany Probační a mediační služby garantováno, že do domu přijdou jen Jihočeši. Říkali jsme, že bychom naše krajany upřednostnili,“ podotkl Veselý.

Dohnal uvedl, že pokud písecký projekt bude úspěšný, ministerstvo vnitra bude usilovat o vystavění podobných domů v dalších krajích. „Současná vláda má velký zájem o takzvanou restorativní justici. Programů zaměřených na to, aby se člověk po výkonu trestu zapojil do společnosti a nevrátil se zpět do vězeňských zařízení, dnes funguje celá řada. Ale chyběl právě probační dům. Uvidíme, jak ten v Písku půjde,“ řekl náměstek.

Reklama

Výběr článků

Načítám