Hlavní obsah

V pátek nasněží a ochladí se

– Praha
Novinky, val

Školáci a studenti, kteří mají v pátek pololetní prázdniny, se sice v některých částech republiky dočkají sněhové nadílky, ta ale pravděpodobně příliš dlouho nevydrží. Po počátečním přívalu sněhu zřejmě bílá pokrývka zůstane jen na horách. Mírně se také ochladí, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Povětrnostní podmínky ve střední EvropěVideo: windyty.com

 
Článek

Ve čtvrtek má být ještě polojasno, odpoledne už ale bude od západu přibývat oblačnost. Vlivem okluze začne během noci sněžit a sněhové přeháňky by měly pokračovat i v pátek.

„Vydatnější sněžení bude na Moravě a ve Slezsku, v nížinách tam napadne až 10 centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů,“ uvedla Honsová. Na českých horách podle ní připadne kolem 15 centimetrů, v nížinách tak vydatné sněžení neočekává. Teploty přes den dosáhnou 0 až 4 stupňů Celsia, silný vítr ale výrazně sníží pocitovou teplotu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli novému sněhu a hrozícím sněhovým jazykům už také ve čtvrtek vydal Český hydrometeorologický ústav varování pro Vysočinu a celou Moravu a Slezsko. Výstraha trvá od čtvrteční 22. do páteční 23. hodiny.

O víkendu bude sněžit jen minimálně, a to zejména v horských oblastech. Převládat bude oblačno až polojasno, ráno naměříme –2 až –6 stupňů, při skoro jasné nebo polojasné obloze klesne teplota až na –10 stupňů. Odpolední maxima se budou v sobotu i v neděli pohybovat mezi –1 až 3 stupni.

V neděli odpoledne a večer by měla opět začít přibývat oblačnost a v noci na pondělí můžeme podle meteoroložky počítat se sněhem.

Podobný charakter by měl vydržet i v prvním únorovém týdnu. Převládat bude oblačná až polojasná obloha s občasnými sněhovými přeháňkami. Ráno mohou teploty klesat až k –10 stupňům, odpoledne se budou pohybovat mezi –2 až 2 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám