Hlavní obsah

V Pardubicích staví nový pražský Václavák. Pro filmaře

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Převážně renesanční Pernštýnské náměstí v Pardubicích se od středy tohoto týdne začalo měnit na zmenšenou verzi pražského Václavského náměstí konce 60. let minulého století. Režisér Robert Sedláček a producent Jan Schwarcz se totiž rozhodli v pardubickém závětří natočit některé klíčové scény nového filmu o Janu Palachovi.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Kvůli filmu do Pardubic dorazily už i polystyrénové repliky čtveřice světců, kteří doprovázejí svatého Václava na koni.

Článek

Přestože se děj filmu, pro který napsala scénář Eva Kantůrková, odehrává především v Praze a v Palachových rodných Všetatech, začíná se natáčet všude jinde, jen ne na autentických místech.

Nádraží v Lužné u Rakovníka bude připomínat nádraží ve Všetatech, stanový tábor na brigádě v Kazachstánu bude postaven u Milovic. Francouzská vinice je ve skutečnosti v Rakousku a Václavské náměstí se na několik dní stane centrem Pardubic.

„Václavské náměstí se staví už tři dny před natáčecím dnem, tedy nedělí 3. září. Postavíme v Pardubicích dokonce i jezdeckou sochu svatého Václava a zelené pozadí, kterými nahradíme domy. Na náměstí bude v neděli i davová scéna,“ prozradil výkonný producent filmu Jan Schwarcz.

Komparzisté budou místní

V Pardubicích se o víkendu mají točit i další záběry z historické Prahy, proto si štáb nechal přivézt polystyrénové kopie barokních soch světců.

Problémem nebude zajištění sovětské okupační techniky, i vojáky v sovětských uniformách přivezou autobusy z Prahy, přesto štáb bude ještě potřebovat stovky komparzistů z řad místních. Jejich výběr není jednoduchý. Oblečení nebude problém, ale účesy a vizáž ano. Vyholené hlavy nebo plnovousy nepřicházejí u mladých mužů, stejně jako například dredy, v úvahu, přednost mají chlapci dlouhovlasí, případně s knírkem.

Převážná část filmu se ale bude točit v Praze na sklonku letošního roku. „Premiéru v kinech by celovečerní film měl mít 21. srpna příštího roku, kdy od vpádu vojsk Varšavské smlouvy uplyne půl století,“ uvedla mluvčí filmového štábu Helena Hejčová.

Titul filmu zatím nebyl prozrazen, jisté je ale herecké obsazení. Jana Palacha hraje herec kladenského divadla Viktor Zavadil. Sedláček si vybral do filmu většinou méně známé herce, jednou z výjimek je Zuzana Bydžovská, která hraje matku Jana Palacha.

S filmem tu mají zkušenosti

Pardubice jsou v posledních letech často hostitelem filmařů, natáčel se tu například skoro celý film Silver A z heydrichiády, ale filmaři měli k dispozici prakticky autentické prostředí, měnily se jen štíty na obchodech a přibyly telefonní budky.

Tentokrát je zásah do centra krajského města podstatně ­výraz­nější. „Od soboty 2. září ráno do nedělní půlnoci bude pro motorová vozidla Pernštýnské náměstí zcela uzavřeno. Výjimkou budou svatby, které mohou na náměstí vjet i v sobotu,“ řekla Právu mluvčí pardubického magistrátu Nataša Hradní.

Reklama

Výběr článků

Načítám