Hlavní obsah

V Ostravě zůstane novoroční ohňostroj zachován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k rušení ohňostrojů o silvestrovské noci a na Nový rok našla pozitivní odezvu v řadě radnic. Po Olomouci, která ohňostroj zrušila ještě před výzvou ministra, oznámila stejný krok například Karviná. Naopak v Ostravě se nic nemění a jeden z největších ohňostrojů v nejlidnatějším městském celku Ostrava-Jih zůstane zachován.

Foto: Foto - archiv Snipo

Ilustrační foto

Článek

Rakušan vyzval města, ale i širokou veřejnost ke zrušení silvestrovských a novoročních ohňostrojů a ke zdržení se používání zábavní pyrotechniky v reakci na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí,“ řekl Rakušan.

Možnost zrušení ohňostrojů zvažovali i v Ostravě. „Nakonec jsme se po poradě s ostatními starosty rozhodli, že novoroční ohňostroj zachováme,“ řekl Novinkám ve čtvrtek ráno starosta městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář (ANO).

Rakušan požádal starosty, aby zrušili silvestrovské ohňostroje

Domácí

Jedním z jeho argumentů je, že Ostrava již oběti střelby uctila minulý týden, mimo jiné i zrušením kulturního programu akce Ostravské Vánoce.

Součástí oslav příchodu nového roku, které pořádá městský obvod Ostrava-Jih, navíc bude velký celovečerní program na nedalekém náměstí, na který si již obchodníci nakoupili zásoby.

Největší novoroční ohňostroj, na který se tradičně sjíždějí tisíce lidí z širokého okolí, začne 1. ledna od 18 hodin u kruhového objezdu mezi sídlišti Hrabůvka, Bělský Les a Dubina.

Závěr velkolepé pyrotechnické show podle informací zveřejněných na webových stránkách radnice doprovodí takzvané kulové pumy, jejichž průměrné rozprsknutí na nebi je 150 metrů.

Rozpolcená Ostrava

Možnost zrušení ohňostroje se stala v Ostravě velkým tématem na sociálních sítích.

„Lidičky, jako sorry, ale když se stala tragédie v Ostravě (střelba ve Fakultní nemocnici v Porubě v prosinci 2019 - pozn. aut.), republika fungovala normálně,“ napsala například členka facebookové skupiny Ostrava Malvinka Donášelová.

„Je to tragédie v Praze a lidi si na druhé straně republiky nemají ani bouchnout ohňostroje? Argumenty pro zvířata beru více než tenhle argument,“ dodala.

Vzbudila tím vlnu souhlasných i nesouhlasných komentářů. „Sedm obětí v (ostravské) nemocnici je asi málo na státní smutek, rušení divadel a utkání. Soucítím s rodinami obětí, ale opravdu se to trochu přehání,“ napsal komentující Pavel Fošter.

Karviná ohňostroj ruší

Jedním z prvních měst, která na výzvu zrušit ohňostroj zareagovala, je naopak Karviná.

„Rozhodli jsme se ohňostroj přesunout na začátek června, proběhne v rámci Dnů Karviné,“ uvedl mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček s tím, že lidé budou moci i tak příchod nového roku přijít oslavit na Masarykovo náměstí, kde v pondělí odpoledne zůstane prodej občerstvení zachován.

Olomouc ruší z piety silvestrovský ohňostroj

Domácí

Praha nebude už počtvrté za sebou na Silvestra a Nový rok pořádat ani ohňostroj, ani videomapping

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám