Hlavní obsah

V Ostravě vznikla platforma řešící bydlení pro chudé

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Zástupci českých neziskových organizací ohlásili v úterý dopoledne v ostravském ghettu Přednádraží vznik celorepublikové Platformy pro sociální bydlení. Jejím cílem je pomoci chudým rodinám v Česku vyřešit problémy s bydlením. Neziskové organizace chtějí definovat a zavést sociální bydlení v České republice.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na snímku zleva Filip Šimeček z ProAltu, Imrich Horvát z Přednádraží a Kumar Vishwanathan z neziskové organizace Vzájemné soužití v ostravském Přednádraží při vyhlášení vzniku platformy řešící sociální bydlení v Česku.

Článek

„Cílem platformy je řešit problematiku bydlení těch nejchudších lidí v České republice. Chceme se podílet na zpracování politiky sociálního bydlení, chceme být přizváni k jednáním na ministerských úrovních. Jsme organizace, které pracují přímo s chudými lidmi, chceme přenášet zkušenosti přímo z terénu na úřednickou úroveň,“ sdělila novinářům mluvčí platformy za Ostravu Lucie Mastná.

Koordinátor nově vzniklé platformy Jan Milota uvedl, že veřejná správa nebyla v posledních 20 letech schopna zajistit bydlení pro lidi bez domova a předpokládá, že trh vše vyřeší sám. „Naším cílem je toto napravit. Vznikáme jako uskupení nevládních neziskových organizací, odborníků i veřejnosti, kteří se věnují tématu sociálního bydlení a dodržování lidských práv,“ dodal Milota.

Platforma vyzvala radnici, aby lidem z Přednádraží dala byty

To, že platforma zahájila své působení v problémové ostravské lokalitě Přednádraží, mělo svůj důvod. Organizace jako ProAlt, Vzájemné soužití a Otrokem rasy zde znovu vyzvaly radnici v Moravské Ostravě a Přívoze (MOaP), aby svůj postoj přehodnotila a pomohla lidem vyřešit kritickou bytovou situaci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obyvatelé ostravského Přednádraží v úterý dopoledne přes média požádali veřejnost o finanční pomoc v jejich kritické bytové situaci.

„Chceme, aby radnice přehodnotila situaci na Přednádraží, uznala bytovou situaci zdejších obyvatel za mimořádnou a našla rychlé řešení. Například tak, že otevře lidem v nouzi svůj bytový fond a nebude jim navrhovat bydlení na privátních ubytovnách,“ zdůraznil za platformu Filip Šimeček.

Dodal, že ubytovny by měly sloužit jako ubytování pro komerční ubytování dělníků a brigádníků, a ne pro rodiny s dětmi v nouzi.

„Proč tedy město využívá programu sociální inkluze, který je štědře dotován z prostředků Evropské unie, když těmto zoufalým lidem nenabízí pomoc v bytové nouzi?" ptal se Šimeček a upozornil ještě na to, že nejméně 11 rodin z Přednádraží podalo na radnici řádně zdůvodněnou žádost o mimořádné přidělení obecního bytu, obvodní radní žádosti však zamítli.

Podle mluvčí radnice MOaP Jany Pondělíčkové obvod se všemi obyvateli z Přednádraží bytovou situaci individuálně řešil. „Jestliže jsme některé žádosti zamítli, tak to bylo proto, že žadatelé nesplnili podmínky pro přidělení obecního bytu. Takovou je například bezdlužnost,“ připomněla mluvčí.

Veřejná sbírka pro Přednádraží a lidi v bytové nouzi

Platforma na Přednádraží vyhlásila také veřejnou sbírku na pomoc zdejším chudým lidem, kteří se ocitli v krizové bytové situaci, ale také pro další rodiny v problémech. Lidé tak mohou finanční dary zasílat na účet 2500415746/2010.

Problémy v Přednádraží vznikly vloni kvůli nefunkční kanalizaci, o které se zatím neví, komu patří. Město Ostrava proto vloni v srpnu podalo určovací žalobu na ostravský okresní soud. Podle mluvčího soudu Alexandra Dadama soud zatím nerozhodl. „Soudce si vyžádal situační plán města, který mimo jiného zahrnuje i kanalizaci a přípojky. Bez něj rozhodnout nemůže,“ sdělil Právu Dadam s tím, že nejdříve letos v září pak soudce rozhodne, zda vydá rozhodnutí na základě materiálů, či nařídí jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám