Hlavní obsah

V Ostravě po dvou letech uctili oběti masové vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně dva roky od střelby v ostravské fakultní nemocnici, při které přišlo o život sedm lidí, uctili v Ostravě památku obětí. Tiché shromáždění se konalo u památníku, který byl na tomto místě odhalen přesně před rokem.

Foto: Foto PRÁVO - Aleš Honus

Památku obětí střelby uctili představitelé veřejného života, ale třeba i policisté a další lidé.

Článek

Pietního aktu se zúčastnili zástupci politického a společenského života, ale také šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel, který tehdy zákroku velel. „Je to dva roky, ale vzpomínky jsou dosud velmi silné,“ řekl Kužel novinářům.

„V prvopočátku jsme si všichni mysleli, že jde o nějaké cvičení, ale během pár minut bylo jasné, že jde o velmi vážnou věc,“ vzpomínal Kužel.

Petr Uhl byl jen jeden. Vzpomínka Petra Pitharta

SALON

Dodal, že za celou svou kariéru nepamatuje tak složitý policejní zásah proti nebezpečnému ozbrojenému pachateli. „Za mé kariéry to byl skutečně ten nejintenzivnější a nejsložitější zákrok,“ dodal.

Střelba v ostravské fakultní nemocnici je po útoku v restauraci v Uherském Brodě a požáru panelového domu v Bohumíně třetí největší masovou vraždou v historii samostatné České republiky.

Foto: Foto PRÁVO - Aleš Honus

Památku obětí střelby uctili mimo jiné hejtman MS kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura.

K útoku došlo 10. prosince 2019 brzy ráno v čekárně traumatologie, kde dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek začal bez varování střílet z pistole po pacientech.

Čtyři zemřeli bezprostředně po útoku, další tři zemřeli kvůli způsobeným zraněním. Pachatel z místa utekl a po několika hodinách, když ho dostihla policie, spáchal sebevraždu.

IKEA vzdala hold odcházející Merkelové

Koktejl

Motiv se nikdy nepodařilo plně objasnit, podle informací z jeho okolí si ale vzal do hlavy, že je těžce nemocný a lékaři ho odmítají léčit.

Město Ostrava se rozhodlo v pátek, na druhé výročí útoku, vyjádřit pietu také zhasnutím některých dominant města. V pátek večer se tak nerozsvítí věž Nové radnice, konstrukce mostu Miloše Sýkory ani vítkovická Bolt Tower.

Reklama

Výběr článků

Načítám