Hlavní obsah

V Ostravě chystají pomník obětem střelby v nemocnici

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Památník připomínající vraždu s největším počtem obětí v historii Ostravy chce město odhalit k ročnímu výročí události, tedy 10. prosince 2020. Nyní proto radnice vyhlásila kombinovanou výtvarnou soutěž na podobu pietního místa, které vznikne před poliklinikou Fakultní nemocnice Ostrava.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pietní místo před ostravskou fakultní nemocnicí.

Článek

„Tragická událost z loňského 10. prosince je v historii města výjimečná. Ani v archivech se nám nepodařilo vyhledat žádnou tak tragickou a v podstatě masovou vraždu,“ sdělil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) s tím, že inspirací pro vznik památníku bylo loňské předvánoční odhalení pietního místa připomínajícího oběti důlního neštěstí ve Stonavě na Karvinsku z roku 2018.

Střelec v Ostravě měl výcvikovou zbraň, zasekávala se. Obětí mohlo být více

Krimi

„Chceme tímto uměleckým dílem uctít památku obětí a připomenout tuto tragickou událost. Vítězný návrh ale musí splnit také požadované technické parametry. Autoři musí brát zřetel na velký počet pěších, kteří se před poliklinikou vyskytují, musí brát zřetel i na sochu Slunce od Vladislava Gajdy, které před poliklinikou stojí. Dílo může mít jakoukoliv formu, ovšem použitý materiál musí odpovídat užití v exteriéru a ve veřejném prostoru,“ sdělila náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Umělci se mohou hlásit do 12. března

Dodala, že město již prostřednictvím městského ateliéru MAPPA oslovilo tři umělce, další tři vybere v soutěži na základě zaslaných portfolií. Jde o Jana Šnébergera, Matěje Franka a Pavlu Voborník Kačírkovou. Další zájemci včetně studentů se do soutěže mohou přihlásit, portfolio svých prací musí předložit do 12. března. Porotci se poprvé sejdou 16. března. Jedenáct porotců z přihlášených vybere další tři účastníky soutěže. Dohromady tak porota posoudí šest návrhů, musí být odevzdány do 14. května.

Peníze už míří k rodinám zastřelených v ostravské nemocnici

Domácí

„Realizace pak bude probíhat mezi srpnem až říjnem letošního roku, tak aby památník mohl být otevřen k ročnímu výročí. Cena za dílo má být maximálně 1,8 milionu korun s DPH,“ upřesnila Bajgarová. Primátor upozornil, že náklady si mezi sebou rozdělí město, fakultní nemocnice a Moravskoslezský kraj.

Při ostravské tragédii střelec na poliklinice fakultní nemocnice zastřelil sedm lidí. Z polikliniky poté odjel autem ještě před příjezdem policie za svou matkou. V Děhylově na Opavsku se pak v autě zastřelil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám