Hlavní obsah

V oranžovém triku už jen Špidla

Právo, jim

Z expremiérů ČSSD už většina oranžové tričko nemá, pouze Vladimír Špidla. Prezident Miloš Zeman (premiérem v letech 1998–2002) se se stranou, kterou přivedl poprvé do Strakovy akademie, rozloučil v roce 2007 po sporech s tehdejším předsedou soc. dem. Jiřím Paroubkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Špidla

Článek

Už předtím ale na svou partaj zanevřel poté, co jej část poslanců a senátorů nepodpořila v roce 2003 při parlamentní volbě prezidentem. Zeman je označil za zrádce.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

V roce 2010 pak kandidoval do Sněmovny v čele ústecké kandidátky uskupení Strana práv občanů – zemanovci. Přes pětiprocentní hranici se nedostalo, ale ukrojilo část tradičního elektorátu ČSSD.

Vývoj ČSSD, nejstarší české politické strany

Volby

Tehdy volby Jiří Paroubek (duben 2005–září 2006) jako lídr soc. dem. vyhrál, ale neměl šanci sestavit koalici a odstoupil z funkce předsedy, později stranu opustil a založil si vlastní, málo úspěšný subjekt LEV 21. V roce 2017 se chtěl do ČSSD vrátit, ale jeho nástupce Sobotka byl proti a nakonec z návratu sešlo.

Paroubkův předchůdce Stanislav Gross (červenec 2004–duben 2005) byl donucen z pre­miérského postu odstoupit kvůli aféře kolem svých financí. Z politiky se stáhl a věnoval se advokacii. Zemřel v roce 2015 zřejmě na následky amyotrofické laterální sklerózy.

Po 32 letech opustil expremiér Sobotka ČSSD

Domácí

Bohuslav Sobotka (leden 2014–prosinec 2017, podle zjištění Práva nezaplatil do konce června stranické příspěvky a tím mu podle stanov strany členství zaniklo.

Barvy ČSSD tak už hájí jen Špidla (2002–2004), který se sice dlouho držel v ústraní, ale nyní se vrací na výsluní a zřejmě se objeví na kandidátce sociálních demokratů pro říjnové sněmovní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám