Hlavní obsah

V oblasti katastrofy se pohřešuje 104 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/EU

Ministerstvo zahraničí nadále v oblasti jihovýchodní Asie pohřešuje 104 českých občanů. Ještě dopoledne přitom nevědělo o osudu 206 lidí. Uvedl to náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda s tím, že 49 Čechů o sobě nedalo zatím vědět v Thajsku a 26 na Srí Lance. Zbytek je v dalších státech postižené oblasti.

Foto: Archív

Titul knihy Taťany Březinové Babička na inzerát

Článek

Krizový štáb, který ve čtvrtek dopoledne zasedal na ministerstvu zahraničí v Praze, určil jako cíl letu vojenského speciálu s humanitární pomocí Indonésii. S ohledem na rozsah katastrofy ministr Cyril Svoboda připustil, že mezi oběťmi může být v tuto chvíli až šest občanů ČR.

Zasedání krizového štábu se poprvé od nedělního zemětřesení, po kterém se vzedmuly ničivé vlny tsunami, účastnil premiér Stanislav Gross. Ten novináře informoval o tom, že všichni turisté, kteří se budou vracet domů, budou na palubách letadel instruováni, jak se mají zachovat po návratu v oblasti ochrany vlastního zdraví. V případě nebezpečí zavlečení nakažlivých chorob do České republiky, budou podle premiéra nastartovány protiepidemické mechanismy.

Náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda informoval, že 3 vážně zranění občané jsou v Thajsku a 2 na Srí Lance.

Speciál poletí do Indonésie

Vojenský speciál s 9,5 tunami humanitární pomoci, který měl původně letět do Thajska, nakonec zamířil do Indonésie. Z Ruzyně odstartoval s tříhodinovým skluzem. V Asii setrvá až do soboty, kdy se přes Thajsko a Srí Lanku vrátí zpět do vlasti. Při tom bude na palubu brát občany ČR, popřípadě dalších států Evropské unie.

Oběti mezi Evropany

Nedělní vlny tsunami si podle zpráv ze středečního večera a čtvrtečního rána vyžádaly zatím přes 200 obětí mezi turisty. Očekává se však, že jejich počet bude mnohonásobně vyšší. Zejména v Thajsku, kde je zatím nalezeno na 2000 mrtvých, tvořili v některých oblastech polovinu obětí právě turisté. Těch je celá řada pohřešována, Podle nejhoršího scénáře je možné, že zemřelo až 5 000 dovolenkářů.

Oficiálně potvrzeno je 54 mrtvých Švédů, 49 Němců, 43 Britů, 20 Američanů, 21 Francouzů, 18 Norů, 14 Italů a 5 Belgičanů. Švédský premiér Göran Persson připustil, že katastrofa v jihovýchodní Asii "ovlivní život všech Švédů na dlouhou dobu". Švédsko pohřešuje podle oficiálních zpráv 1400 svých občanů, list Svenska Dagbladet uvádí 3000.  

"Když si uvědomíme hrozivou ničivost vodních vln, musíme se obávat, že počet Němců, kteří při neštěstí přišli o život, bude představovat významné trojmístné číslo," řekl ve středu večer německý kancléř Gerhard Schröder. Německo stále nemá zprávy o zhruba tisícovce svých občanů, kteří se v době katastrofy pohybovali v postižených oblastech, 260 osob bylo zraněno.

Norský ministr zahraničí Jan Petersen konstatoval, že nedělní tsunami bude možná pro Norsko "nejhorší katastrofou v moderní historii země". Norsko nemá informace o 464 svých občanech.

Mezi nezvěstnými je také na 600 Italů, 219 Dánů, kolem dvou stovek turistů z Finska a 100 Rakušanů. Francouzský ministr zahraničí ve čtvrtek uvedl, že nezvěstných je 90 Francouzů. Dalších 242 bylo zraněno. Chybí také informace o 13 Španělech a osmi Portugalcích.

Žádný Slovák není pohřešován

Zatím není hlášen žádný mrtvý Slovák. Podle mluvčího slovenského ministerstva zahraničí Juraje Tomagy není žádný Slovák nezvěstný. Pro interenetovou verzi listu Sme uvedl: "Situace se může každým okamžikem změnit, neboť nám stále volají lidé, kteří hovoří o svých příbuzných v oblasti. Jde zejména o občany, kteří do jihovýchodní Asie cestovali individuálně a proto se obtížně lokalizují."

Reklama

Výběr článků

Načítám