Hlavní obsah

V nové nemocnici v Prostějově se objevila legionela

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Nebezpečná bakterie legionely se objevila v nové prostějovské nemocnici. Bakterie vyvolává legionářskou chorobu v podobě zápalu plic. Do nemocnice se přitom měli stěhovat první pacienti, jejich přesun se tak odkládá.

Článek

Bakterie legionely se přemnožila ve vodovodním potrubí nově postaveného areálu. Přemnožení bakterií potvrdil ve čtvrtek Právu vedoucí národní referenční laboratoře pro legionelu zdravotního ústavu ve Vyškově Vladimír Drašar.

"V prostějovské nemocnici provedli zásadní dezinfekci. Nyní máme výsledky nejnovějších rozborů, dali jsme je k dispozici vedení prostějovské nemocnice. Jsou příznivé," uvedl Vladimír Drašar.

Na stěhování byly v Prostějově připraveny oddělení urgentní medicíny, včetně chirurgie a operačních sálů. Již předtím se do nového areálu postupně stěhovalo plicní oddělení, dětské oddělení a rentgeny. Stavba nové nemocnice v Prostějově trvá třiadvacet let a státní kasu přišla již bezmála na jednu miliardu korun.

"Všechno to tak trochu souvisí s tím, jak se v našich podmínkách podobné objekty staví, či lépe řečeno lepí jako vlaštovčí hnízda. Legionela je vodní mikrob, který běžně kolonizuje vodní systémy velkých budov. Je to jeho přirozené prostředí. Jestliže se v části postaveného areálu napustí vodovodní systém, pak se nějakou dobu neužívá a vytvoří se podmínky k přemnožení mikrobů, není se pak jeho výskytu co divit," doplnil Vladimír Drašar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám