Hlavní obsah

V Letech bude pietní místo, zůstane i vepřín

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za gesto dobré vůle, které odcházející kabinet vyslal Romům, označil zelený ministr Michael Kocáb pondělní jednomyslné rozhodnutí vlády o památnících v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Uzavřel se tak více než desetiletý spor, jak obě místa upravit, a zda na jejich úpravu věnovat celkově stamilióny korun. Vláda zvolila výrazně úspornější variantu.

Článek

V Letech vznikne na místě bývalého sběrného tábora pro Romy pietní místo. Do péče je dostane lidický památník. Podle Kocába motivem tohoto řešení byla nejen zeměpisná blízkost obou míst, ale také odbornost, s jakou se správa památníku zhostila záležitosti Lidic.

V Hodoníně na místě dalšího tábora vznikne mezinárodní vzdělávací konferenční centrum, které budou spravovat společně ministerstvo školství a Muzeum romské kultury.

Ačkoli schválený postup nijak neřeší, co se stane s vepřínem v Letech, o který se vedou dlouholeté spory a k jehož odstranění ČR vyzval i Evropský parlament, považuje Kocáb pondělní rozhodnutí vlády za „vyřešení záležitosti na dlouhou dobu dopředu“.

Žádný výkup

Kocáb si přitom v lednu při nástupu do funkce dal jako svůj prioritní úkol vyřešit záležitost vepřína. Prohlásil tehdy, že velkou silou najede na to, „aby byl konečně zlikvidován ten prasečák v Letech, který tedy svědčí o naší téměř ubohosti, že nejsme schopni prostě z koncentračního tábora pro Romy udělat pamětní místo“. Již dříve svá prohlášení zmírnil a v pondělí připustil, že likvidace vepřína v době krize by znamenala ztrátu pracovních míst.

„Krom výkupu vepřína v podstatě zrealizujeme vše, co jsme měli v plánu,“ uvedl Kocáb a dodal, že se v Letech upraví cesty, vybudují se toalety pro návštěvníky. Kolik tyto úpravy budou stát ministr neuvedl, zveřejnil jen částku, za kterou bude zvelebeno konferenční centrum v Hodoníně. Zhruba za 100 miliónů korun tu vznikne moderní areál, ve kterém bude mj. kinosál i ubytování pro třicet lidí. Podle Kocába jde „o pietu modernějšího rázu“.

Kocáb přiznal, že jej rozhodnutí dojalo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ), který je spoluautorem řešení, uvedl, že „hodnoty se neudržují samovolně, ale tím, že se o nich vypráví smysluplný příběh“. Podle něho tato místa nebyla považována za vzpomínku, která tvoří součást naší společné historie a identity.

Kocáb byl prý dojat přístupem vlády a připomněl, že holocaust nelze spojovat jen s Židy, ale také s Romy, jichž v koncentračních táborech zahynulo půl miliónu. Podle něho oba památníky nejsou jen dárek této komunitě, ale celé společnosti.

Topolánek při této příležitosti poděkoval na dálku Kocábově předchůdkyni Džamile Stehlíkové, kterou letos na návrh předsedy SZ Martina Bursíka z funkce odvolal. Stehlíková se svým odvoláním sice souhlasila, ale šlo spíše o podrobení se stranickému rozhodnutí při rekonstrukci vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám