Hlavní obsah

V Krkonoších je až půl metru sněhu

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza
PRAHA

Zima po několika předchozích atacích v sobotu naplno ovládla Krkonoše i sousední Jizerské hory. Horská střediska, kde opakované poryvy sněhu přešly v hustou chumelenici, pokryla do sobotního večera půlmetrová pokrývka. Běžkaři se pohybují hlavně na svazích Božího Daru a Klínovce. Sněžit bude v následujících dnech podle meteorologů i v příštích dnech.

Foto: Miroslav Knotek

Američtí veteráni převzali dar - publikaci s historickými i současnými fotografiemi centrálního obvodu.

Článek

"Předpokládáme, že bude hustě chumelit celou noc," shodli se provozovatelé lyžařských areálů, jenž naplno spustily kanonádu sněžných děl.

"Pokud se počasí výrazně nezmění lyžařská sezóna propukne nejpozději příští víkend," slibuje ředitel společnosti Ski Pec pod Sněžkou František Vambera.

Svahy zatím ve vánici brázdili pouze běžkaři. "Sněhové podmínky už jsou naprosto ideální. Povrch běžeckých tratí má konečně solidní podklad, takže nedřeme trávu, jako před týdnem," libovali si lyžaři v areálu na Horních Mísečkách.

Pro sjezdaře je v provozu zatím jenom malý vlek na Božím Daru, který je určen spíše pro rodiny s dětmi.

Na silnicích náledí

V některých částech Šumavy, zejména na západě, je zatím sněhu málo, ale první běžkaři by se tam mohli objevit odpoledne. Ideální podmínky nejsou ani v Beskydech.

Na většině území může chvílemi sněžit a hlavní dopravní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Také viditelnost není nejlepší a proto není radno příliš šlapat na plyn. Na silnicích se tvoří náledí, někde vrstvy zledovatělého sněhu překrývá posyp.

Kvůli hustému sněžení a větru byl uzavřen Hraniční přechod Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku směrem do Čech. Uveden do provozu byl v půl třetí odpoledne.

Destíky nehod

Jen policisté v horských oblastech Libereckého a Královéhradeckého kraje zasahovali u skoro šedesáti dopravních nehod.

"Vesměs šlo o plechy a několik lehkých zranění. Řidiče tradičně překvapil listopadový sníh," shrnul značně nadprůměrnou bilanci operační důstojník trutnovské policie Miloš Rozkovec.

"Nevím jak se někdo může ostatním v tomhle psím počasí lepit na zadek a předjíždět minimálně osmdesátkou v obci. Přitom stačí dodržovat předpisy a havárek by rapidně ubylo," konstatoval jeden z řidičů.

"Všechna technika je venku. Silnice se snažíme podsolit, aby se netvořila ujetá zledovatělá vrstva. Po chemickém posypu ale nelze chumelenicí bičované vozovky okamžitě stahovat,"přiblížil Evžen Kováč se Správy a údržby silnic v Semilech, která ve Sklenařicích ztratila jeden sypač. "Spadl do příkopu," podotkl Kováč.

Sněžit ještě bude

V pondělí meteorologové očekávají přechod další fronty, která přinese nepříliš výrazné oteplení.

Již během úterý by se mělo znovu ochladit, zejména proto, že se v noci vyjasní obloha. Za touto studenou frontou se budou sněhové přeháňky vyskytovat znovu i v nížinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám