Hlavní obsah

Stovky lidí v krajských městech vyšly do ulic demonstrovat proti Babišovi

Novinky, vor, ner, orh, plk, lž, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé protestující proti premiéru Andreji Babišovi se sešli ve všech krajských městech kromě Prahy. Setkání i tentokrát zastřešil spolek Milion chvilek pro demokracii.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti Andreji Babišovi v krajských městechVideo: Rudolf Voleman, Ludmila Žlábková, Aleš Fuksa, Pavel Karban, Pavel Orholz, Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

Lidé na hlavních náměstích krajských měst vyzývají premiéra Andreje Babiše, aby z čela vlády odstoupil. Vadí jim především jeho údajný střet zájmu a trestní stíhání.

V Karlových Varech se ve čtvrtek v půl páté sešlo na konci Zeyerovy ulice u Tržnice asi sto příznivců občanského hnutí Miliony chvilek pro demokracii.

Menší města se přidala k protestům proti Babišovi

Domácí

Demonstranti požadovali především Babišův odchod. Poukazovali na jeho střet zájmů a dopady auditu Evropské komise na republiku. Někteří příchozí si přinesli vlastní transparenty, na kterých byly například nápisy - Konec vlády jedné straky, Pijavice z Felvidéku, opusť naší republiku a na dalším byl Babiš, který dojí krávu, potažmo Českou republiku. Demonstranty přijeli podpořit organizátoři iniciativy z Prahy. Projevy ale měli připravené i zástupci místních občanů a představitelů opozičních stran.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Demonstrace v Pardubicích

Více než 250 lidí dorazilo k soše Tomáše Garrigua Masaryka ke Kongresovému centru ve Zlíně. „Požadujeme jeho (Babišovu) demisi,“ řekl Ziggi Horváth do mikrofonu. U toho se střídal s dalšími řečníky. „Bylo by dobré konečně zamést to zlo, které tady je,“ řekla na adresu premiéra učitelka z Luhačovic Žaneta Urbancová.

Demonstranti každého řečníka vyprovodili potleskem a pískáním na píšťalky. Nechyběla ani protibabišovská hesla, například „Bureši, Zlín si nekoupíš“, „Udavači StB, stydíme se za tebe“ a „Dík podpoře z hradu, vládnu si a kradu“.

Horváth v proslovu upozornil i na stálé rozdělování české společnosti. „Dnes už tento termín nabírá na rozměrech a lidé jej začínají chápat. Nevolte nikdy nikoho, kdo uráží protistranu,“ dodal Horváth.

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstrace v Ostravě

Organizátoři Miliónu chvilek pro demokracii v Pardubicích akci pojali jako demonstraci v pohybu. Vyplatilo se jim to. O půl šesté se u sochy aviatika Jana Kašpara sešlo asi tři až čtyři sta lidí. Než prošli za zvuků bubnů a píšťal několik set metrů pěší zóny na třídě Míru, přidávali se k nim další a počet demonstrantů tak vzrostl na dvojnásobek.

Cestu zakončili na náměstí Republiky před Východočeským divadlem. Tedy na místě, které bylo v listopadu před třiceti lety centrem protestů a impulsem k výrazným politickým změnám na pardubické scéně. Na schodech divadla stáli i někteří lidé, kteří tu hovořili v roce 1989. „Tohle je můj flek. Tady jsem mrznul v listopadu 1989, tady jsem zvonil klíči. Uteklo to hrozně, ale změny k lepšímu jsem se nedočkal. Asi nejsme národ, který si zaslouží lepší politickou kulturu a morálku,“ poznamenal Josef Dočekal.

Několik set lidí se vydalo demonstrovat i do centra Českých Budějovic. V čele průvodu drželi účastníci „oprášené“ heslo: Konec vlády jedné strany. Účastníci pískali a křičeli: „Je to zloděj.“ a „Babiše do koše.“ Průvod obcházel ulicemi náměstí Přemysla Otakara II. a vrcholil na Sokolském ostrově. „Přišla jsem, protože si myslím, že stíhaného premiéra naše země nepotřebuje. Měl by mít sám natolik soudnosti, aby odstoupil,“ sdělila Právu jedna z účastnic Petra Macháčková.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Demonstrace v Českých Budějovicích

Minimálně tři stovky Hradečanů se sešly v Hradci Králové před budovou krajského soudu, odkud se vydali za zvuků píšťalek a bubnů na protestní pochod centrem města. „Demisi, demisi,“ nebo „Nejsme Agrofert,“ skandovali sborově.

Protestovat přišla i řada hradeckých lékařů. Důvod byl jednoduchý, jak se shodli - lékaři z Hradce Králové bojují za zdraví naší společnosti. S tím souhlasí i lékařka Jana Krtičková. „Není mi lhostejný osud naší země. Bojovat za spravedlnost je důležitější než vycíděná domácnost před Vánocemi nebo plná lednice,“ řekla Právu.

,

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Demonstrace proti premiérovi se po celé republice znovu pravidelně schází od 16. listopadu, kdy na Letenskou pláň v Praze po půl roce znovu dorazilo na čtvrt milionu lidí.

Už jsme tady, skandovali demonstranti proti Babišovi před úřadem vlády

Domácí

V úterý pak prošel pochod vyzývající Babiše k demisi Prahou. Na patnáct tisíc lidí vyrazilo v šest večer z Václavského náměstí k Úřadu vlády.

Spolek milion chvilek pro demokracii, který demonstrace pořádá, dal na listopadovém setkání na Letné premiérovi ultimátum. Buď do konce roku odstoupí z funkce, nebo vyřeší svůj střet zájmů, tedy prodá holding Agrofert.

Minář: Neděláme revoluci, ale bráníme systém

Domácí

„Pokud tak neučiníte, ohlásíme v pondělí 7. ledna podobu dalších protestů, které budou mít kreativnější podobu,“ prohlásil v listopadu na Letné předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.

Reklama

Výběr článků

Načítám