Hlavní obsah

Už jsme tady, skandovali demonstranti proti Babišovi před úřadem vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V centru Prahy se v úterý večer sešlo několik tisíc lidí na další demonstraci požadující demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Mikuláš Minář z pořádajícího spolku Milion chvilek řekl, že nelze tolerovat rozklad politické kultury, Babiš podle něj dělá z Česka svou firmu. Pořadatelé protestu chtějí představit pozitivní alternativu, proto na demonstraci umožnil vystoupení opozičním politikům.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK/ Milion chvilek, .

 
Článek

Protest odstartoval na Václavském náměstí v šest večer. Policie odhadla počet účastníků na zhruba 15 000.

„Jsme tady, protože nechceme tolerovat pokračující rozklad politické kultury v naší zemi. Nechceme tolerovat, že se normou stává obcházet zákony, být ve střetu zájmů a veřejně lhát,” prohlásil Minář. Podle něj Babiš dělá z ČR svou firmu. Dav na to odpověděl skandováním hesel „Hanba!” a „Demisi!”

Minář také kritizoval návrh na jmenování poslankyně Heleny Válkové (ANO) ombudsmankou. Podle něj je především obhájkyní Babišových zájmů.

„Už jsme tady”

Po zhruba desetiminutovém Minářově úvodním projevu se protestující vydali na pochod z Václavského náměstí k úřadu vlády, kam dorazili kolem 19:30. Podle Mináře měl v některých místech průvod délku až 1,5 kilometru. Cesta byla poklidná, na několika místech ale pochod zastavili policisté kvůli omezení dopravy. Dav pískal a volal po demisi předsedy vlády a skandoval „už jsme tady”. Lidé zaplnili nábřeží Edvarda Beneše, podle Mináře se akce účastní desítky tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti před úřadem vládyVideo: Petr Horník, Právo

Před Strakovou akademií demonstranti vyzývali Babiše, aby přišel mezi ně. Premiér ale ve stejné chvíli byl na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Protestující na místě také nechávali papírové obrázky strak.

Podle Mináře nestačí pouze kritizovat, demonstranti chtějí slyšet i pozitivní alternativu. „Bez politiků nelze politiku změnit, proto dostanou prostor říct své vize,” řekl. Milion chvilek proto pozval na Klárov zástupce sociálních demokratů, Pirátů, STAN, lidovců, TOP 09, ODS a zelených.

Minář: Neděláme revoluci, ale bráníme systém

Domácí

Podle TOP 09 a STAN Babiš oslovil lidi zklamané vývojem politiky

Opoziční politici by podle spolku měli ve svých projevech ukázat, že existuje alternativa k Babišovu ANO, které má i přes skandály svého šéfa podle volebních průzkumů dlouhodobě podporu kolem 30 procent voličů.

Podle místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina jsou voliči ANO zčásti lidé frustrovaní dosavadní politikou, chtějí silného vůdce, jenž by vyřešil všechny problémy. Podle předsedy STAN Víta Rakušana je třeba voliče ANO přesvědčit, že se mohou mít lépe i bez Babiše. Stoupenci opozice se o to ale musí zasadit vlastními činy, uvedl.

Předsedové Pirátů a lidovců Ivan Bartoš a Marek Výborný se shodli na tom, že Babiše je možné porazit ve volbách, pokud se změní zákon, aby každý hlas měl stejnou váhu. Podle současného systému potřebují malé strany k zisku poslaneckého mandátu víc hlasů než velké strany.

Ke spolupráci všech, kdo jsou proti spojení premiéra Babiše a prezidenta Miloše Zemana v politice, vyzvala poslankyně ODS Miroslava Němcová. Největším problémem Česka je podle ní oligarchizace, kterou Babiš zosobňuje. Připomněla demonstrace na Slovensku, které vedly k odchodu premiéra Roberta Fica.

Foto: ČTK

Demonstrace proti Babišovi v Praze

Jediní sociální demokraté, kteří tvoří s Babišovým ANO vládní koalici, prý pozvání odmítli. „Chtěli jsme dát ČSSD možnost se vůči politice Andreje Babiše vymezit a pojmenovat, s čím nesouhlasí. ČSSD tuto možnost odmítla,“ poznamenali pořadatelé.

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Domácí

Poslední vlna protestů se koná po celé zemi od 10. prosince, spolek Milion chvilek je svolal kvůli eskalaci premiérových skandálů. Cílem je podle organizátorů odmítnutí chování premiéra i jím ovládané státní správy.

„Potvrzení obrovského střetu zájmů Andreje Babiše a jeho neoprávněné obohacování z veřejných financí, obnovení jeho trestního stíhání a obrana jeho osobních zájmů namísto zájmů státu ze strany státní správy, to vše jasně ukazuje nezbytnost premiérovy okamžité demise,“ vzkázal minulý týden Minář.

Další protesty budou ve čtvrtek

Tento týden v pondělí spolek pořádal demonstrace v malých městech po celé České republice, na čtvrtek jsou ještě naplánované protesty v krajských městech mimo metropoli.

Menší města se přidala k protestům proti Babišovi

Domácí

V Praze se demonstrovalo naposled na Václavském náměstí minulé úterý. Tehdy přišlo podle policie skandovat mezi 45 000 a 50 000 lidmi, organizátoři hovořili nejprve o 60 000, později o 80 000 účastnících.

Nejsme Agrofert! skandovali demonstranti proti Babišovi. Přišly desetitisíce lidí

Domácí

Milion chvilek uspořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. V červnu dorazilo podle údajů mobilního operátora T-Mobile až 283 000 demonstrantů. Podobný počet lidí přišel na Letnou také 16. listopadu.

Výběr článků

Načítám