Hlavní obsah

V Jablonci se rozpadla koalice vedená ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosavadní koalice v Jablonci nad Nisou se ve čtvrtek rozpadla. Hlavní příčinou byl spor o střet zájmů primátora Milana Kroupy (ANO), ale i dlouhodobé neshody uvnitř koalice tvořené ANO, Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou Budoucnost.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO)

Článek

Za pomoci hlasů opozičních občanských demokratů a Starostů pro Liberecký kraj zastupitelé ve čtvrtek odvolali dva radní zvolené za Společně pro Jablonec. Primátor uvedl, že další spolupráci s nimi si neumí představit.

I hlasy ODS a Starostů byl ve čtvrtek z městské rady odvolán uvolněný radní pro rozvoj Petr Klápště a náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek. Odvolání Klápště navrhoval lídr ODS Miloš Vele, zároveň se zrušením pozice uvolněného radního s odůvodněním, že za volební období přijde působení jeho a jeho odboru na 14 milionů korun.

„Myslím, že ty peníze umíme použít lépe,” řekl Vele. Zastupitelé odvolali také náměstka pro ekonomiku Štěpána Matka, návrh podal Stanislav Říha (ANO).

Přestože na jednání několikrát zaznělo, že se ANO dohodlo s ODS a Starosty, Kroupa to popřel. Odmítá i vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s oběma stranami zajistilo pohodlnou většinu 18 z 30 hlasů v zastupitelstvu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Náměstek primátora Jablonce nad Nisou pro ekonomiku a majetek Štěpán Matek (KDU-ČSL)

„Já nechci být členem žádné koalice, já chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo. Ať si zastupitelstvo zvolí členy rady a vedení města,” řekl primátor. Zástupce Pirátů Jakub Chuchlík řekl, že se ve čtvrtek na svou funkci rezignovat nechystá.

Střet zájmů primátora Kroupy spočíval v tom, že se v pozici jednatele společnosti GREPA Networks domáhá zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Uvolněný člen rady města Jablonce nad Nisou pro územní a strategické plánování a participaci Petr Klápště (Společně pro Jablonec)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám