Hlavní obsah

V IKEM transplantují ledviny při osmivýměně i přes odlišnou krevní skupinu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další unikátní transplantace ledvin se uskutečňuje od středy do čtvrtka v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Lékařům se podařilo propojit čtyři dvojice dárců a příjemců orgánu.

Foto: Milan Malíček, Právo

IKEM v pražské Krči

Článek

„Během dvou dnů lékaři transplantují ledviny mezi čtyřmi dárci a čtyřmi příjemci. Osmivýměna je o to unikátnější, že lékaři v několika případech transplantují i přes rozdílnou krevní skupinu. Pomyslně tak oslaví čtvrteční Světový den ledvin,“ řekla Právu ve středu mluvčí IKEM Veronika Velcová.

„Nemocné ledviny nebolí. To, že ledviny selhávají, se tak často zjistí až velmi pozdě, kdy už je nemůžeme pacientovi zachránit. Takoví pacienti budou dříve či později odkázáni k dialýze nebo transplantaci ledviny,“ vysvětlil přednosta Kliniky nefrologie Ondřej Viklický.

Onemocnění ledvin má vliv na další, hlavně kardiovaskulární problémy. První příznaky se objevují obvykle až v době, kdy funkce ledvin klesne pod 40 procent původní kapacity. U nemocných se začne projevovat bolest hlavy, slabost, únava, nechutenství, opakované zvracení, častější močení (zvláště v noci), zvýšená žízeň, bledá kůže, vysoký krevní tlak, u dětí dokonce porucha růstu.

Nejdříve se hledá dárce v rodině

V případě dalšího zhoršení stavu nastupuje apatie, dušnost, otoky, bolesti na hrudi, bolesti kostí, bledost a svědění kůže. „V této chvíli je zahájení dialyzační léčby a hledání vhodného dárce pro transplantaci ledviny již zcela nezbytné,“ shrnul přednosta Viklický.

Právě transplantace je pro tělo a především i komfort pacienta mnohem lepší než dialýza, která je navíc z dlouhodobého hlediska i finančně náročnější. V IKEM bylo loni transplantováno 282 ­led­vin, z toho 51 bylo od žijících dárců.

„Při transplantaci ledvin od žijícího dárce jsou výsledky lepší než při transplantaci ledviny od dárce zemřelého, i proto tento způsob upřednostňujeme a vhodnou ledvinu hledáme nejprve v rodině a v blízkém okolí nemocného. Ne vždy to ale takto přímo lze, a to z důvodu odlišné krevní skupiny nebo přítomnosti protilátek,“ popsal praxi přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Takové pacienty podle jeho slov shromažďují v databázi, která jednou za tři měsíce provede párování. „Výsledkem je pak několik dvojic, které si navzájem vymění ledviny. Tentokrát se nám podařilo propojit čtyři dvojice, a to i přes to, že zde dokonce budeme transplantovat i přes odlišnou krevní skupinu,“ doplnil.

Nižší náklady

Transplantace ledvin nejen že dramaticky zlepšují a prodlužují život pacientů, ale stejně dramaticky šetří peníze na zdravotnictví. Potvrdila to aktuální analýza Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

„Ta ukázala, že loni zaplatila za péči o 158 klientů, jimž byla v roce 2013 transplantována led­vina, 47 miliónů korun. V roce před transplantací však titíž klienti byli na dialýze a pojišťovnu stáli 122 miliónů. Roční úspora jen u těchto 158 klientů dělá 75 miliónů,“ sdělil Právu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Dnes si mohou lidé ve vybraných nefrologických ambulancích po celé republice dát zdarma vyšetřit zdraví ledvin. Na www.ledvinova-kalkulacka.cz si mohou lidé také spočítat riziko onemocnění ledvin.

Reklama

Výběr článků

Načítám