Hlavní obsah

V Hustopečích zavádějí odpadovou kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální odpadové karty zavádějí v Hustopečích na Břeclavsku. Napříště sběrný dvůr převezme materiál na uložení pouze od lidí, kteří kartou prokážou bydliště v Hustopečích. Novinka má zabránit odpadové turistice, kdy se ve městě zbavují odpadu lidé z okolí.

Foto: Město Hustopeče

Odpadová karta od června pustí do sběrného dvora jen obyvatele Hustopečí.

Článek

Zatímco legislativa loni pracovala s možným limitem produkce 180 kilogramů směsného a objemného odpadu na osobu a rok, skutečná produkce v Hustopečích byla 224 kilogramů. Znamená to, že za uložení čtyřiačtyřiceti kilogramů na hlavu už město muselo platit dvojnásobnou sazbu skládkovného, tedy tisíc korun za tunu. V následujících letech bude limit klesat až na 120 kilogramů na osobu, zatímco poplatky za jeho překročení vystoupají až na 1850 korun za tunu.

„Proto rostou náklady na odpadové hospodářství, na které jsme vloni dopláceli více než milion korun. Tyto prostředky bylo možné investovat jinde a účelněji. Abychom zabránili zvyšování poplatků za odpad, postupně zavedeme změny, které nám pomohou náklady snížit,“ uvedla starostka Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

Podle zástupců města je možným důvodem vysokého objemu odpadu putujícího do sběrného dvora jeho navážení lidmi i podnikateli z okolí. Tomu má zabránit evidence pomocí odpadové karty. Začne platit od června, karta umožní vyselektovat původ odpadu, pro místní bude ukládání nadále zdarma. Město už karty vydává, jsou přenosné v rámci jednotlivé domácnosti, získat ji mohou i majitelé nemovitostí, které nejsou určené k bydlení.

Po uši v odpadcích. V pražském obchodním centru zkoumali, co lidé vyhazují do košů

Domácí

Reklama

Související témata:
Sběrné dvory
Sběrný dvůr

Výběr článků

Načítám