Hlavní obsah

V Holešovicích se objevily spálené stromy. Asi po frézování, přiznala městská část

Praha

U Pražské tržnice se po pracích souvisejících se stavbou Štvanické lávky objevily popálené stromy. Jak ukázalo minulý týden šetření odboru životního prostředí Prahy 7, velmi pravděpodobně se tak stalo od výfuku frézy na asfalt. Novinkám to potvrdil mluvčí městské části Martin Vokuš.

Poničené stromy v pražských HolešovicíchVideo: Novinky

 
Článek

„Bylo zjištěno, že na stromech je spálený pruh listí, velmi pravděpodobně od výfuku frézy na asfalt,“ uvedl Vokuš. Ubezpečuje však, že nedošlo k poškození stromu. „Zasaženy byly pouze listy. Větve i pupeny jsou živé a po opadu listí na jaře opět obrazí,“ řekl.

„Práce mají více investorů a dodavatelů,“ doplnil na dotaz Novinek, kdo za spálené stromy může. „Konkrétní informace se aktuálně prověřují a budou předmětem dalšího řízení,“ vysvětlil.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský kvůli tomu podal podnět na Odbor životního prostředí k zahájení správního řízení a posouzení případných nápravných opatření. „Další postup byl koordinován s TSK (Technickou správou komunikací – pozn. red.), která je vlastníkem stromů,“ nastínil Vokuš.

Z Dejvic do Bohnic lanovkou. Unikát v Praze má být hotov za tři roky

Domácí

Správa komunikací kvůli tomu nyní vydává pokyn pro všechny dodavatele. Ti mají „věnovat zvýšenou pozornost dopadům obdobné činnosti, aby se taková situace neopakovala“.

„Na podzim jsou navíc plánovány úpravy prokořenitelného prostoru stromů, které by měly celkově zlepšit jejich vitalitu a růstové podmínky do dalších let,“ slíbil Vokuš.

Štvanická lávka 

Na Bubenském nábřeží nyní probíhají práce související s výstavbou Štvanické lávky, která má spojit Holešovice s Karlínem. Dostupnější má být díky ní i ostrov Štvanice.

FOTO: První pilíř lávky z Karlína do Holešovic stojí, bagruje se vltavské dno

Domácí

Stavba lávky začala v lednu letošního roku, bude měřit zhruba 300 metrů a hlavní město vyjde na 298 milionů korun. Na holešovické straně ji bude možné při případné povodni zvednout. Samotná stavba má být hotová do konce roku.

Kromě toho se v místě rekonstruuje i kanalizace a upravuje se i komunikace či tramvajová trať.

Reklama

Výběr článků

Načítám