Hlavní obsah

V Dubí budou nosit školní uniformy

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBÍ

V Dubí na Ústecku budou nosit studenti soukromého Gymnázia Jana Amose Komenského školní uniformy. Rozhodli o tom v referendu, které proběhlo na půdě školy v úterý 13. února, sami studenti. Ti hlasovali spolu s rodiči a učiteli o velké přestávce a 162 se vyjádřilo pro uniformy, 74 proti a 14 se zdrželo hlasování. Uniformy budou povinné jen na slavnostních akcích školy.

Článek

Rodiče nehlasovali přímo osobně, ale prostřednictvím studijních průkazů, do kterých napsali svůj názor. Dubské gymnázium tak bude první v Ústeckém kraji, kde se zavedou školní uniformy.

Spolu se 137 studenty dubského gymnázia budou uniformy nosit i členové pedagogického sboru. Ředitelka  Gymnáziua J.A. Komenského v Dubí Jaroslava Turková se nechala slyšet, že po odhlasování bude nosit uniformu do školy každý den. To se ale nebude týkat studentů.

"Školní uniformy se budou nosit na projektových dnech školy,  školních a mimoškolních akcích, zájezdech do zahraničí a při dalších slavnostních příležitostech. Premiéru by měli studenti s uniformami mít již na studijní stáži ve Švédsku , kam poletí v polovině března," uvedla Turková.

Inspirace přišla z japonských seriálů

S nápadem přišla studenka septimy Gymnázia J.A. Komenského v Dubí Kateřina Klugová, která je zároveň předsedkyně školní studentské rady. Ozývaly se hlasy pro a proti. "Nemyslím si, že uniformy budou fádní. Naopak, budeme v nich jiní. Oproti civilnímu oblečení to bude změna," řekla septimánka Jaroslava Turková s tím, že řada studentů kouká v televizi na japonské seriály, kde jsou školní uniformy zcela běžné.

"Viděli jsme je na zahraničních školách a líbilo se nám to. Z naší třídy byli proti hlavně kluci, ale zase mladší studenti jsou nadšení. Dělali jsme průzkumy po třídách a sbírali návrhy na podobu uniforem," prozradila Klugová s tím, že by byla klidně ochotná nosit uniformu do školy denně.

Proti byl například Marek Jakeš z tercie. "Nelíbí se mi to, byl bych pro to nosit jen odznaky s logem školy," řekl Jakeš ."Jde o to, že bychom všichni chodili ve stejném, to mi přijde prostě divné, každý máme svůj vlastní styl v oblékání," dodala Aneta Nemravová.

Pokud by časem škola uvažovala o tom, že školní uniformy budou muset studenti nosit denně do vyučování, nechalo by vedení školy podle Turkové o tom znovu rozhodovat studenty a rodiče.

O podobě uniforem se bude hlasovat

Všeobecné schválení uniforem na škole každý víceméně čekal. Nyní ale začne boj o to, jak budou vypadat. "Hlasování o podobě školní uniformy proběhne v pátek 16. února," doplnila Turková.  Studenti budou moci vybírat z navržených střihů a součástí uniformy a rozhodovat o barvě a celkové podobě.

Některé návrhy, které visí na nástěnce a ke kterým se mohli studenti vyjadřovat, navrhovali rodiče studentů, některé zase textilní učiliště.  "Jeden z rodičů nám poslal mejl, že by nechtěl, aby uniformy byly zelené jako na vojně, ale že modré by být mohly, protože ty mají letci," prozradila Turková.

Referendum o školních uniformách bylo na dubském gymnáziu již druhé. Poprvé si studenti před lety odsouhlasili, že do školy budou chodit až na půl devátou oproti klasické osmé hodině.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko zavede ve školách uniformy

Polská vláda v úterý schválila reformu školství s názvem "nulová tolerance". Jejím cílem je především vypořádat se s násilím na školách, zavedeny jsou...

Výběr článků

Načítám