Hlavní obsah

V ČSSD se stupňuje míra pesimismu ohledně setrvání ve vládě

Novinky, zpe, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názory, že by měla ČSSD odejít z vlády, zaznívají po čtvrteční lánské schůzce stále hlasitěji. K okamžitému odchodu z koalice vyzval senátor Jiří Dienstbier. Optimistický není ani statutární místopředseda partaje Roman Onderka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček a Roman Onderka na fotografii z března 2018, kdy se konal sjezd strany

Článek

„Zeman hrubě porušuje ústavu nekonáním k návrhu na odvolání a jmenování ministra kultury. Babiš je nečinný při obraně ústavnosti odmítáním kompetenční žaloby k ÚS. ČSSD by měla okamžitě odejít z vlády, má-li sebeúctu,“ napsal na Twitter Dienstbier.

Předseda strany Jan Hamáček už ve čtvrtek řekl, že není optimistický v otázce toho, jestli vláda vydrží.

„Jsem stejně jako pan předseda také velmi málo optimistický, co se týče pokračování této vlády. Ale rozhodnout musí předsednictvo,“ napsal Právu první místopředseda ČSSD Onderka.

Mimořádné předsednictvo soc. dem. má jednat 15. července. Na dřív podle Hamáčka svolat nešlo, protože většina straníků má dovolenou. 12. července se má ještě setkat Hamáček s prezidentem Milošem Zemanem a ministrem kultury Antonínem Staňkem.

Petříček i Maláčová jsou připraveni k demisi

Ministr zahraničí Tomáš Petříček i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedli, že jsou připraveni podat demisi. „Osobně v tuto chvíli nevidím mnoho možností, jak by mohla ČSSD ve vládě pokračovat, zejména ve chvíli, kdy se porušuje ústava. Já jsem demisi připraven podat,“ uvedl Petříček.

Podle něj nejde o spor s prezidentem nebo premiérem, ale o úctu k smlouvám a hlavně o úctu k Ústavě.

„Podle koaliční smlouvy má sociální demokracie rozhodovat o jménech svých ministrů, jinak účast ve vládě postrádá jakýkoliv smysl. Neakceptujeme porušování nejvyššího zákona v zemi a trváme na dodržování koaliční smlouvy,“ uvedla na Facebooku ministryně Maláčová.

Hamáček jednal s prezidentem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem ve čtvrtek v Lánech. Babiš chtěl Zemana přesvědčit, aby vyhověl ČSSD a odvolal šéfa kultury Staňka. Jednání ale skončilo bez výsledku.

Reklama

Výběr článků

Načítám