Hlavní obsah

V ČR se ročně vyrobí šest tun pervitinu, užívání se šíří do Evropy

Lisabon
Aktualizováno

V České republice se podle odhadů ve varnách vyrobí ročně odhadem šest tun pervitinu. Jeho konzumenty jsou hlavně Češi, šíří se ale i do jiných míst v Evropě. Hlavně na Slovensko a do Bavorska a Saska, které leží u českých hranic. Uživatelé se objevili už i v Řecku a Turecku či Norsku.

Foto: Policie ČR

Jedna z mála odhalených velkovýroben pervitinu.

Článek

Policii se podaří zachytit jen zlomek z vyrobeného množství, loni to bylo podle rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a národního monitorovacího střediska pro drogy 69 kilogramů.

V ČR se nachází drtivá většina varen pervitinu. „V posledních dvou letech se objevují známky většího zapojení vietnamských organizovaných zločineckých skupin na českém trhu s metamfetaminem a zvýšení výroby," uvádí evropská výroční zpráva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Droga se vyrábí také v Pobaltí. Odtud se vyváží do Norska, Švédska a Británie.

Analýza splašků

Češi v užívání této drogy vedou, plyne to i z analýzy splašků ve 42 evropských městech. Nejvíce stop našli odborníci v odpadních vodách v Praze a v Českých Budějovicích. Dále pak v Bratislavě, Drážďanech a v Oslu.

Chemické rozbory ukázaly, že Evropu lze podle obliby určitých typů drog poměrně snadno rozdělit na jasně vymezené oblasti. Podle této „drogové geografie" se například ukazuje, že kokain je oblíbený hlavně v západní Evropě, kde je i velké množství uživatelů extáze. Naproti tomu střední a východní Evropa je Mekkou metamfetaminu neboli pervitinu a Nizozemsko zase vede tabulky množství spotřebovaného amfetaminu a marihuany.

Pervitin pochází z Japonska

O pervitinu se mluví jako o českém vynálezu. Pochází ale z konce 19. století z Japonska. To ho používalo za druhé světové války jako doping pro sebevražedné piloty kamikadze. Do Evropy se droga dostala v první polovině 30. let. Svým parašutistům ji za války dávali i nacisté. V polovině 70. let se pervitin začal vařit v Praze, a to z léku proti kašli obsahujícího efedrin. V roce 1984 tehdejší Veřejná bezpečnost registrovala 242 part narkomanů s 1451 uživateli, které se soustředily kolem "vařičů", tedy těch, co drogu připravovali. Po sametové revoluci se z pervitinu stalo zboží.

Čtyři z deseti studentů kouří marihuanu

Výroční zpráva o drogách a jejich uživatelích řeší i užívání marihuany. Mladí Češi dál vedou evropské statistiky týkající se počtu kuřáků marihuany – alespoň jednu cigaretu za rok vykouří téměř pětina lidí ve věku 15 až 34 let. S konopím mají už mezi 15. a 16. rokem zkušenost dokonce čtyři z deseti českých studentů.

Podle ní v celoevropském průměru ubývá uživatelů kokainu i heroinu, obavy ale vzbuzuje neustále rostoucí počet nových omamných látek – za rok 2013 jich bylo zaznamenáno 81, přičemž některé z nich už se na trhu rozšířily a mohou představovat velké riziko.

Foto: Policie ČR

Usušené rostliny, které policisté nalezli v domě v Kraslicích.

Konopí je pro Evropany nejdostupnější drogou – z 80 miliónů dospělých, kteří někdy v životě vyzkoušeli omamnou látku, si valná většina vybrala právě marihuanu. V Česku ji zkusilo 27,9 procenta dospělých ve věku od 15 do 64 let, což je nejvíce po Dánsku, Francii a Velké Británii.

Mladí Češi jsou pak ve statistikách dokonce premianty – marihuanu jich kouří 18,5 procenta, nejvíc v EU. Blíží se jim jen mladí lidé v Dánsku, Francii a Španělsku, naproti tomu v Polsku po konopí sahá jen 12 procent mladých, na Slovensku sedm procent a v Rumunsku necelé jedno procento.

Poměrně oblíbená je v Česku i extáze, jejích příznivců ale hlavně mezi mladými mírně ubývá. Zatímco zpráva EMCDDA z roku 2013 uváděla, že alespoň jednu tabletu extáze si za poslední rok dalo 2,5 procenta lidí do 34 let, nyní jsou to 1,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám