Hlavní obsah

V českých domácnostech pomáhají stále víc cizinky

Právo, Jiří Vavroň

Práce, které bývaly v domácnostech českých rodin vyhrazeny prakticky pouze ženám, jako třeba žehlení, péče o děti či vaření, zastávají stále častěji najaté pomocnice. A rok od roku mezi nimi přibývá cizinek. Ve službách pro domácnost nalézají stále víc uplatnění ženy z Ukrajiny či Filipín, potvrdila Právu ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si stále častěji najímaní hospodyně, a netráví volný čas uklízením.

Článek

„Zájem o pomocnice v domácnosti roste rok od roku a začíná se přibližovat situaci v západní Evropě,“ doplnil Petr Šigut, jednatel Hlidacky.cz, jedné z největších firem v oboru. Jen jeho nabídkový portál pravidelně sleduje na 147 tisíc zájemců a zájemkyň.

„Zájem je zejména o hlídání dětí, následován je úklidem, o prázdninách je pak velký zájem o hlídání domácích mazlíčků.“ V databázi máme téměř 5000 spolehlivých kontaktů z celé ČR, dodal.

Češi si uvědomili, že si mohou plno věcí ulehčit
Radana Štěpánková, psycholožka

„Zájem o pomocnice vůbec nevypovídá o tom, že bychom byli líní či nechtěli uklízet. Češky a Češi si uvědomili, že si mohou plno věcí ulehčit a nemusejí plynule přecházet z jedné směny na další směnu v domácnosti. Pochopili, že zaplatit pomocnici nevypovídá nic o tom, zda jsou líní či neschopní, ale o tom, jak mají nastavené priority, na co mají čas a kapacity,“ uvádí psycholožka Radana Štěpánková.

Pro cizinky je práce v domácnostech příležitostí, jak nastartovat kariéru, osvojit si jazyk, získat znalosti o prostředí.

Cizinců je v České republice více než půl milionu, z toho kolem 200 tisíc žen. Podle ekonomů umožnují stále častější najímání pomocníků do domácností i rostoucí příjmy.

Trend potvrzuje i to, že změny ve fungování rodin akceptuje i stát. V Katalogu prací ve veřejných službách a správě se objevují nové profese jako chůva, pečovatelka nebo osobní asistentka pro lidi se zdravotním hendikepem.

Pro profesi hospodyně se dnes pořádají výcvikové kurzy a na úklid, žehlení, opravy v domácnostech lze získat živnostenské oprávnění. Domácnosti mohou s pomocnicemi uzavřít řádné pracovní smlouvy.

Vyvenčí psa, vyžehlí, postarají se o děti

Trh práce v současnosti nabízí širokou paletu služeb v domácnosti od úklidu přes venčení psů, péče o zahradu, osobní asistenci, doprovod na koncert po celodenní péči o seniory.

Úklidové firmy nabízejí v Praze v profesi hospodyně na plný úvazek 25 tisíc korun měsíčně a více, mimo hlavní město je měsíční plat od 18 tisíc.

Až 600 Kč za hodinu

Hospodyně na plný úvazek zajišťuje veškeré úklidové služby v domácnosti, ale i lehkou výpomoc na zahradě (hrabání listí, zalévání). Dále praní, žehlení, vaření, nákupy, výpomoc se staršími dětmi – doprovody a vyzvedávání, odvoz na kroužky. Do její kompetence spadá i asistence seniorům – doprovod k lékaři, čtení a podobně.

Za jednorázovou výpomoc od úklidu přes nákup po žehlení požadují pomocnice na různých webových portálech platbu od 90 do 600 korun za hodinu. Jednorázový generální úklid bytu stojí od tisíce korun výše.

Anketa

Využili jste někdy výpomoc v domácnosti?
pravidelně
11,9 %
výjimečně
4,3 %
jen jednou
1,7 %
ne, ale uvažuji o tom
10 %
ne, ani o tom neuvažuji
72,1 %
Celkem hlasovalo 2047 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám