Hlavní obsah

V Českých Budějovicích prasklo potrubí, voda zatopila ulice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bez pitné vody se ve čtvrtek po osmé hodině ráno ocitly tisíce domácností v Českých Budějovicích. Kvůli poruše vodovodního řadu v Průběžné ulici netekla voda na Pražském předměstí, v části budov kolem Zanádražní komunikace, v části Suchého Vrbného i v dalších budějovických čtvrtích.

Prasklé potrubí v Budějovicích.Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

V místě havárie byly zatopené ulice i některé automobily. Naštěstí vodohospodáři rychle dodávky dokázali obnovit, a tak lidé strádali jen necelou hodinu.

„Když jsem se podívala z okna, viděla jsem, že z ulice máme řeku. Zkusila jsem kohoutek a nic neteklo. Teď už se dostaneme alespoň k autu a doufám, že voda zase poteče, protože potřebuji vařit,“ vyprávěla před devátou hodinou Irena Tomášková, která bydlí nedaleko poruchy řadu na Pražském předměstí.

Na místě zasahovali i hasiči, kteří odčerpávali vodu ze silnic a parkovišť. Činili se i vodohospodáři, kteří dokázali dodávky pitné vody obnovit během necelé hodiny.

„Díky hlavním vodovodním uzávěrům, které jsou instalovány na vodovodní síti ve městě, je možné přivést pitnou vodu do dotčené části města jiným okruhem. Obnova dodávky pitné vody trvala necelou hodinu,“ konstatoval provozní ředitel Peter Bolha z vodohospodářské společnosti ČEVAK.

Upozornil, že vodohospodáři odstavili úsek řadu, na kterém došlo k havárii. „Nyní jsou na řadě přípravné a zemní práce, aby se odhalilo poškozené místo.

Jedná se o eternitové potrubí o průměru 500 mm pocházející ze 60. let minulého století. Vzhledem k tomu, že porucha je mimo komunikaci, nebude potřeba omezovat dopravu a oprava potrvá několik dní,“ dodal Bolha.

Zpitý šofér se u Budějovic pokusil přeskočit s kamionem kruhový objezd. Neuspěl

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám