Hlavní obsah

V Českých Budějovicích bylo 33,3 stupně, zítra má být v Česku ještě tepleji

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Třicítku ve středu překonala rtuť teploměru v několika krajích, nejtepleji bylo v Českých Budějovicích, kde meteorologové naměřili 33,3 stupně Celsia. Teplotní rekord by však mohl padnout až ve čtvrtek, kdy se očekávají teploty dosahující až 35 stupňů. Následné ochlazení a s ním spojené bouřky je pak údajně typickým jevem červencového proměnlivého počasí.

Článek

V Českých Budějovicích udeřily tropické třicítky již v 11:00 a teplota zde dále stoupala až k 33,3 stupně Celsia. Na rekord pražského Klementina (35,4 stupňů Celsia), to však nestačilo. Tropické počasí však zasáhlo i další oblasti.

"Na třiceti stupních se zastavily teploty v Praze, ty ale kulminovaly už ve 14:00, pak oblačnosti přibylo. Třicítky byly však také například na jižní Moravě, například v Holešově, Zlíně či Brně hlásili 30 stupňů,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Jako zajímavost pak uvedla, že k tropům se přiblížily i teploty na Šumavě, kde v tisících metrech nad mořem bylo naměřeno 28 stupňů Celsia. "Dokonce už ráno v 8:00 tam byly teploty na 20 stupních,“ zdůraznila Honsová s tím, že i jinde měly teploty už po ránu obrovský nárůst.

Nejteplejším dnem v roce by ale mohl být zítřek, od něhož si Honsová slibuje, že během něj bude teplotní rekord na Klementinu překonán. „Rekord pražského Klementina je na 34 stupních a numerické modely ukazují, že v Praze by mohlo být kolem 35 stupňů, možná i trošičku více,“ dodala meteoroložka. V dalších dnech už se ale očekává přibývání oblačnosti a ochlazení.

Meteorologové: Počasí je typicky červencové

Střídání teplých slunečných dní se dny chladnými, které doprovázejí přeháňky a někdy i silnější bouřky, je charakteristické pro středoevropské léto. I přesto, že se v minulých dnech a týdnech vyskytly i extrémní srážky, které měly zejména lokální charakter, zůstává počasí v letošním červenci na území České republiky v normálu. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav na své internetové stránce.

Průměrná teplota v rámci celé republiky je podle hydrometeorologického ústavu zatím jen několik desetin stupně nad dlouhodobým průměrem. Ani současné oteplení však nepotrvá dlouho. Už ve čtvrtek večer přejde přes území ČR od západu studená fronta a přinese na několik dní ochlazení. Počasí v České republice tedy má stále podle hydrometeorologického ústavu svůj středoevropský charakter.

Termín letní den používají meteorologové pro den, kdy je maximální denní teplota alespoň 25 stupňů, v tropickém dni rtuť teploměru přesáhne hodnotu 30. Zatímco v letech 1961 až 1990 bylo za rok průměrně osm tropických dnů, například v roce 1994 jich bylo již 20. Tropické dny přicházejí častěji i na horách, ve výšce nad 700 metrů. Mezi lety 1961 a 1990 jich bylo 12, v desetiletí 1990 až 2000 přes 20. Častěji než dříve padají teplotní rekordy, ale častější jsou obecně extrémy v počasí. Podle odborníků jich bude přibývat.

Několik tropických dnů, při kterých třeba padne i dlouhodobý teplotní rekord, nesvědčí samo o sobě podle odborníků o oteplování Země. To, že se klima mění, ale dnes připouští většina vědců. Oteplování způsobují skleníkové plyny. V atmosféře byly vždy, bez nich by na Zemi bylo minus 18 stupňů. Účinek skleníkového efektu se však začal v posledních desetiletích kvůli průmyslové činnosti zvyšovat.

V Česku teplota stoupá již 50 let. Rozdíl mezi 60. a 90. lety je jeden stupeň. Nejvíce se zvýšily denní maximální i minimální teploty v létě, rostly ale i teploty na jaře a v zimě. O teplejších posledních letech svědčí podle odborníků i počty letních a tropických dnů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám