Hlavní obsah

V Česku přistálo druhé armádní letadlo CASA

ČTK, ktp, mal,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka dorazil druhý z dvojice nových letounů CASA, který zástupci ministerstva obrany převzali v polovině měsíce v sídle výrobce ve španělské Seville. První modernizovaný model C-295MW přistál na vojenském letišti v pražských Kbelích už v květnu. Ministerstvo za dvě letadla zaplatí 2,3 miliardy korun s DPH.

Foto: Milan Malíček, ČTK

Přílet nového armádního letounu CASA, který doplní flotilu transportní a speciální letky.

Článek

Nové stroje jsou vybaveny nejmodernějšími komunikačními, navigačními a řídicími systémy včetně satelitního a datového spojení a jsou schopny přepravit až 66 cestujících či 46 výsadkářů. Při změně uspořádání je možné zajistit pro cestující vyšší standard, letadla tak budou používat i ústavní činitelé při letech do bližších evropských destinací. Naložit je také možné 24 ležících pacientů nebo jednoho pacienta na lehátku intenzivní péče a až devět tun nákladu.

Dvojice nových letadel nahradí loni vyřazené dopravní stroje Jak-40. Dosud používané letouny CASA čeká letos a příští rok rozsáhlá modernizace v Seville, kde armáda postupně převzala i oba nové stroje. Předání strojů trvalo týden, byla během něj zkontrolována dokumentace, certifikáty nebo manuály, detailně prohlídnuty byly také všechny části letounů, vyzkoušeny jejich systémy a zkontrolováno vnitřní vybavení. Kontrolu funkčnosti letounů podle ministerstva završil přebírací let.

Foto: Milan Malíček, ČTK

Přílet nového armádního letounu CASA, který doplní flotilu transportní a speciální letky.

Podle dřívějšího vyjádření velitele vzdušných sil armády Petra Mikulenky budou nové letouny plnit stejné úkoly jako dosavadní stroje. Podílet se budou na zajištění zahraničních misí, transportu lidí i materiálu, pomáhat při humanitárních misích.

Letouny CASA působí od roku 2013 v misi MFO na Sinajském poloostrově. Přepravily stovky tun materiálu, tisíce lidí v přepravních misích, výsadcích nebo při transportu pacientů v rámci programu Medevac. Letouny se využívají i k převozu orgánů k transplantaci nebo při transportu koní Převalského do Mongolska.

Foto: Milan Malíček, ČTK

Armádní letadlo CASA

Reklama

Výběr článků

Načítám