Hlavní obsah

V Česku opět padaly teplotní rekordy, někde bylo i 20 stupňů

Praha

Česko po nedávných mrazech a vydatném sněžení zažívá tento týden nezvykle teplé počasí. Dosud nejvyšší únorovou teplotu ve naměřilo dvacet stanic a 47 ze 154 stanic měřících alespoň třicet let přepsalo dosud platný rekord pro 25. únor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejtepleji bylo v Byňově na Českobudějovicku, kde naměřili 20,1 stupně Celsia. V Ropici na Frýdecko-Místecku teploměr ukázal rovných dvacet stupňů, uvedl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na řadě stanic bylo víc než 19 stupňů.

Tam, kde vydržela nízká oblačnost nebo mlha, bylo ale výrazně chladněji. Týkalo se to Polabí, dolního Poohří a Znojemska, kde teploty nepřesáhly devět stupňů Celsia, Nejchladněji, stejně jako ve středu, bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde naměřili pouze 3,9 stupně, uvedli meteorologové na webu.

Před víkendem dorazí do Česka studená fronta, citelně se ochladí, a meteorologové už proto v příštích dnech teplotní rekordy nečekají. Ještě v pátek se budou maximální teploty pohybovat mezi 12 až 16 stupni, chladněji bude na severozápadě země a v oblastech, kde se udrží nízko mraky. V dalších dnech už teploměr ukáže nanejvýš pět až devět stupňů.

Ve středu bylo nejtepleji ve Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 20,7 stupně Celsia. Bezmála jarní počasí v Česku panovalo také v úterý, kdy bylo maximem 20 stupňů Celsia ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Stále nepřekonaným únorovým maximem v Česku je 22 stupňů Celsia, naměřených 27. února 1994 v Českém Krumlově.

Reklama

Výběr článků

Načítám