Hlavní obsah

V Česku mizí vzácné staré lesy, končí v kamnech nebo v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzácné staré dřevo z Krušných hor v severozápadních Čechách a Ždánického lesa na jižní Moravě končí v kamnech nebo v továrnách za hranicemi. Často se přitom jedná o ilegální kácení. Na základě svého pátrání na to upozornila ekologická organizace Greenpeace.

Foto: Greenpeace – Ibra Ibrahimovič, .

Po kácení starých stromů zůstaly v Krušných horách holiny

Článek

Například v případě Krušnohoří se jedná o staré bučiny zařazené mezi Evropské významné lokality, jež jsou chráněným územím.

„Nedostatečná ochrana vzácných ekosystémů i nelegální těžba umožňují ničení těchto vzácných lesů, které jsou domovem mnoha ohrožených a chráněných druhů,“ uvedla Nikol Krejčová, vedoucí kampaně Nekácejte.cz v české pobočce Greenpeace.

Ta spolu s Horním Jiřetínem podala kvůli nepovolenému kácení v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří trestní oznámení na společnost Royal Pine. „Vlastník lesa u našeho města se zachoval naprosto nehorázně. Vytěžil bez povolení celé jižní svahy nad Mariánským údolím a tu lokalitu naprosto zničil,“ konstatoval starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kácení v bukových lesích v Mariánském údolí

Podle jednatele Royal Pine Christiana Holma měla těžba řádná povolení. Firma Royal Pine se proti Greenpeace odvolala, uvedl. Firma podle něj má povolení pro těžbu dřeva a vše bylo v souladu se zákony a lesním hospodářským plánem.

V případě Ždánického lesa je pak podle Greenpeace problém v tom, že navzdory snahám místních je chráněna pouze jedna desetina z jeho celkových deseti tisíc hektarů. Jeho naprostá většina tak zůstává pouze přírodním parkem, což je nejnižší forma ochrany životního prostředí.

„Pomáhá přitom zachytávat vodu, zpomaluje proudění vzduchu. Je také velmi zásadním zdrojem biodiverzity, to znamená přírodního bohatství. Například je zde zaznamenán výskyt vzácného čápa černého,“ řekla Zuzana Veverková, bioložka a členka iniciativy Živý les pro živý region.

Dřevo na skládkách

Vyšetřování Greenpeace podle ní přineslo jasný důkaz, že mohutné kmeny starých stromů ze Ždánického lesa se vozí do zahraničí, kde se z něj vyrábí třeba papírové sáčky nebo kartonové krabice. Směřují například na Slovensko.

„Lidé z naší dědiny jsou zhnusení a zoufalí. Les, který znali celý život, jim mizí před očima. Moji sousedé přestali do lesa chodit, pohled na vytěžený hřeben a ohromné skládky dřeva podél lesních cest je pro ně nesnesitelný. Těžilo se dokonce tak moc, že kmeny, které byly pokácené už dávno, dodnes zůstávají stále ladem na skládkách,“ dodala.

„Ze Ždánického lesa vyvážíme na Slovensko pouze 10 tisíc metrů krychlových dříví převážně nižší kvality, na jehož zpracování nejsou v tuzemsku dostatečné kapacity. Jde o vlákninové listnaté dříví využívané v papírenském průmyslu při výrobě viskózové celulózy, používané na výrobu kvalitního papíru a také textilu,“ řekla ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Reklama

Výběr článků

Načítám