Hlavní obsah

V Česku je až 1500 lobbistů. Vláda jejich regulaci odsouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už měsíce odsouvá vláda projednání zákona o lobbování, který má za cíl tuto činnost nasvítit a zregulovat. Viníkem průtahů jsou neshody, které v koalici panují zejména nad výčtem těch, kterých se má zákon týkat. Piráti prosazují, aby se lobbování hlásilo i u prezidenta a asistentů poslanců a senátorů, nebo v případě polostátního podniku ČEZ.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Hlasování sněmovny o korespondenční volbě. Na snímku vláda Petra Fialy

Článek

„V současné podobě návrhu zákona vidím několik nedostatků, které detekovala i Legislativní rada vlády a Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, jimž předsedám. Zákon například nedopadá na prezidenta a asistenty poslanců a senátorů,“ sdělil Novinkám a Právu ministr Michal Šalomoun (piráti).

Základ sporu je v otázce, které kontakty by registrovaní lobbisté byli povinni hlásit. Lobbistů by se podle Šalomouna mělo registrovat mezi 1000 až 1500. Do výčtu lobbovaných pak ministerstvo spravedlnosti zahrnulo např. členy vlády a jejich náměstky, zákonodárce, poradce prezidenta a vedoucí jeho kanceláře, členy rady České národní banky či Nejvyššího kontrolního úřadu.

Neshody začaly už v připomínkovém řízení. Pro to, aby se výčet lobbovaných v zákoně rozšířil o asistenty poslanců a senátorů, se vyslovilo i ministerstvo vnitra, ministerstvo pro místní rozvoj a Bezpečnostní informační služba. Podle nich mohou mít významný vliv na rozhodování zákonodárců, když se podílejí na přípravě jejich podkladů.

Polopravdy Hradu: Vyjmout ze zákona o lobbingu Vohralíková prý nechce, ještě na jaře na tom trvala

Domácí

Požadavek ale ministerstvo spravedlnosti odmítlo. „Jejich participace na legislativním procesu nevyplývá z žádného právního předpisu,“ odpovědělo.

Spor vláda nyní hrne před sebou. Projednávání 24. ledna přerušila a ani tento týden se k němu nevrátí, sdělil Novinkám a Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Zpřísnění podporuje i česká Transparency

Podle Šalomouna se přitom jedná o zcela stěžejní krok k omezení korupce, střetu zájmů a klientelismu. „Veřejnost má právo vědět, kdo a jak ovlivňuje v Česku podobu zákonů v průběhu jejich přípravy. Proto je třeba nastavit transparentní pravidla pro lobbování v České republice a jeho vymezení coby standardní aktivity v rámci legislativního a rozhodovacího procesu na centrální úrovni,“ uvedl.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek pokládá za důležité, aby se zákon týkal i polostátního podniku ČEZ. S tím souhlasí i česká Transparency International (TI).

„Právě ČEZ jako polostátní firma, kde se prolínají státní i soukromé zájmy ve strategickém odvětví energetiky, by neměla mít výjimku ze zákona, už jen proto, že mohou být teoreticky jak lobbisty, tak i lobbovanými,“ míní Lucie Vilimovská z TI.

„U státních a polostátních společností vidíme možné riziko v jejich vynechání s ohledem na oblast jejich působení, kdy se mnohdy jedná o kritickou infrastrukturu České republiky, a je třeba znát, kdo se snaží potkávat s vedením těchto státem ovládaných společnosti a za jakým účelem,“ dodala.

Podle Šalomouna by měl být návrh předložen na vládě znovu v brzké době. „Jeho přijetí do poloviny roku 2025 je navázáno na čerpání peněz z Národního plánu obnovy. Proto myslím, že není dobré jeho schválení zbytečně dlouho odkládat,“ poznamenal ministr.

Změna klimatu je vážná, je nutné zlomit vliv fosilních lobbistů, říká exministr Moldan

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám