Hlavní obsah

V Brně se uskuteční celoromský sjezd

Právo, Miroslav Homola
Brno

V pátek bude v pavilónu A na brněnském výstavišti zřejmě pořádně rušno. Z popudu různých romských organizací a iniciativ se tam za spolupráce jihomoravského kraje uskuteční celoromský sjezd.

Foto: Petr Horník, Právo

Vládní zmocněnkyně pro menšiny Monika Šimůnková

Článek

Na něm by měla vzniknout romská organizace s celorepublikovou působností, která má být platným a právně způsobilým partnerem pro jednání s vládou i dalšími oficiálními subjekty. Početná, nicméně roztříštěná komunita Romů dosud takovou organizaci v ČR nemá.

„Podle oficiálních čísel je v ČR 240 000 Romů, neoficiální údaje hovoří o výši okolo 400 000 lidí. Přes tento fakt však skutečně nemají jednotnou organizaci, která by byla pro jednání plnohodnotným partnerem. A to se má v Brně změnit,“ uvedl jihomoravský krajský zastupitel zodpovědný za národnostní menšiny Viliam Záthurecký (ČSSD), který byl požádán Romy o pomoc při organizování jejich sjezdu.

Romové trvali na rychlé organizaci

Akce je podle něj reakcí na současné problémy ve šluknovském výběžku a také v některých zemích v Evropě. Hlavní témata, která má sjezd projednávat, budou bezpečnost, zaměstnanost a vzdělanost. Akce se uskuteční pod záštitou šéfa pořadatelského kraje tedy Michala Haška.

„Chtěli jsme mít na přípravu více času, nicméně svolavatelé trvají na jednání co nejdříve. Oslovili jsme napříč politickým spektrem všechny vládní špičky a věříme, že jde o natolik palčivé otázky, že se řada vrcholových politiků do Brna dostaví,“ doplnil Záthurecký.

Účast už závazně přislíbila vládní zmocněnkyně pro menšiny Monika Šimůnková či policejní prezident Petr Lessy. Mezi zhruba 150 Romy, kteří se sjezdu zúčastní, budou všichni význační představitelé romských klanů a rodin v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám