Hlavní obsah

V Boleticích začíná Tobruq Shield 2023. Zapojí se do něj 550 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Boleticích na Českokrumlovsku v pondělí začíná cvičení Tobruq Shield 2023. Celkem se do něj zapojí 550 vojáků převážně z 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Potrvá do 16. června, je zaměřené na zabezpečení pozemní protivzdušné obrany.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích, archivní foto

Článek

Nepřítele bude simulovat americký dron. Řekla to mluvčí strakonického pluku Jana Samcová.

„Chceme komplexně prověřit celý systém velení a řízení – od místa velení pluku až po samotné palebné jednotky. Zároveň chceme vyzkoušet i funkčnost komunikačních a informačních systémů, které nedávno prošly modernizací,“ uvedl řekl Alan Dubový, který bude cvičení řídit.

Americký bezpilotní dron MQ-9 Reaper může být při bojovém konfliktu vyzbrojen střelami vzduch-země nebo laserem naváděnými pumami. Kromě munice disponuje i nejmodernějšími sledovacími systémy, je schopen působit ve dne i v noci.

„Při cvičení bude zejména provádět průzkum a bude se snažit rozkrýt a získat informace o rozmístění našich palebných jednotek,“ poznamenal Pavel Zelenka ze strakonického pluku.

Poláci se spojenci nacvičují operace na Baltu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám