Hlavní obsah

V Beskydech spadlo až 250 mm srážek, pršet přestane večer

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Karban, Petr Nový
Ostrava
Aktualizováno

Hladiny řek na severu Moravy a ve Slezsku, které v noci a ve středu ráno kulminovaly, začaly odpoledne klesat. ČHMÚ však varoval, že vydatné deště v Moravskoslezském kraji mají trvat až do středečních 20 hodin.

Článek

V Beskydech na Lysé hoře spadlo podle informací mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka za poslední dva dny až 250 milimetrů srážek, což znamená 250 litrů vody na metr čtvereční. V Jeseníkách napršelo 150 mm vody.

Podle Dvořáka situaci hodně pomohla přesná předpověď, na jejímž základě se začala včas vypouštět vodní nádrž Těrlicko.

Povodně do čtvrtečního dopoledne hrozí zejména na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. Hladiny toků se mohou zvednout i na Bruntálsku, Novojičínsku, Ostravsku a Opavsku. Na eventuální povodně se musí do čtvrtečních 11 hodin připravit také Zlínský kraj, na Břeclavsku a Hodonínsku na jižní Moravě.

Mírné nebezpečí hrozí také v Olomouckém kraji, kde zatím hladiny toků stagnují či klesají, jak vyplývá z údajů ČHMÚ a Povodí Moravy.

Očekává se, že v oblasti Beskyd by ve středu mělo spadnout kolem 30 milimetrů srážek za 24 hodin, proto by mohly mírně stoupat nebo kolísat hladiny řek v povodí Opavy, horní Odry, Ostravice a Olše. Některé mohou krátkodobě dosáhnout třetího povodňového stupně - ohrožení. Druhý stupeň - pohotovost - a krátkodobě možná i třetí stupeň by mohl být na řece Moravě ve Strážnici. Dolní Morava by měla kulminovat ve čtvrtek ráno. Také na dolním toku Bečvy by ve středu mohl být druhý stupeň.

Enormní srážky

„Na Jablunkovsku poměrně silně prší,“ vysvětlil Jindřich Vaněk z Povodí Odry s tím, že Olše je jediná, kde momentálně platí třetí povodňový stupeň, ohrožení. I zde však hladina zvolna klesá. V Českém Těšíně dosahovala hladina Olše v 9:40 hodin 416 centimetrů.

Přes poledne hladina ještě o 12 centimetrů stoupla, následně začala snad již definitivně klesat. Kulminaci mají podle všeho za sebou i další toky v regionu.

„Srážky jsou enormní, nepamatuju si, abychom se někdy v průběhu jednoho dne dostali z obvyklé hladiny na třetí povodňový stupeň,“ upozornil českotěšínský starosta Vít Slováček.

Ještě v úterý večer proto nechal preventivně v několika obcích rozmístit pytle s pískem. Podle mluvčí Českého Těšína Doroty Havlíkové je vedení města ve spojení i s krizovými štáby měst zpět po toku, tedy v Třinci a Jablunkově.

„V úterý večer se na Karvinsku rozlila většinou jen do zahrad a polí Petrůvka, která kulminovala kolem desáté, jedenácté hodiny večerní. Pak začala opadávat. O tom, že by někde napáchala voda větší škodu zatím nevíme,“ sdělil Vaněk.

Trať z Olomouce na Krnov byla kvůli sesuvu půdy uzavřena

Železniční trať z Olomouce na Krnov byla v úseku mezi Domašovem nad Bystřicí a Hrubou Vodou uzavřená pro sesuv půdy. Železničáři pro cestující zajistili náhradní autobusovou dopravu. Doprava na trati by měla být opět obnovena přibližně ve 14:00, a to pokud se svah nedá opět do pohybu.

Na místě zasahují hasiči a další pracovníci, kteří odstraňují několik kubíků zeminy ze svahu, který se sesul v úterý při vjezdu soupravy RegioNova. Důvodem sesuvu bylo podmáčení svahu po bouřkách v posledních dnech, dodal.

Trať byla uzavřena v úterý ve 20:20, na trati nejezdí dálkové, spěšné i osobní vlaky, uvedla Šubová.

Reklama

Výběr článků

Načítám