Hlavní obsah

Úzkostné poruchy a deprese z covidu vystřídal strach z války a drahoty

Ordinace psychiatrů plnili v uplynulých dvou letech pa­cienti s úzkostnými poruchami a depresemi, které vyvolala pandemie covidu a související lockdowny. Ačkoliv pandemie v jarních měsících zmizela a s ní i restrikce, nápor na lékaře neustává: duševní stav obyvatel dostává znovu zabrat kvůli válce na Ukrajině i kvůli pádu životní úrovně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle psychiatričky Sylvy Rackové z Plzně stoupla četnost psychických potíží nejméně o třicet procent. „Za poslední dva roky nastal opravdu velký nárůst pacientů. Může to být ale zkreslené i tím, že kvůli karanténě se rušila spousta terapeutických programů, které tito lidé využívali,“ řekla Právu Racková. Covidová omezení měla podle ní největší dopad na mladé a dospívající, kteří přišli o sociální kontakty.

„Takřka všem významně narušila běžné fungování, lidé museli pracovat z domu, děti nemohly do škol. Prakticky ze dne na den skončila rutina, jako například tréninky, lidé si nemohli zajít na kávu nebo do kina,“ řekla Racková.

Psychiatr: Deziluze se vkrádá, ale Ukrajina platí krví, my jen penězi

Domácí

„Řetězec těchto drobností v kombinaci se strachem z nemoci pak u řady lidí vyústil v poruchy nálad, úzkosti nebo depresivní stavy. Výjimečné nebyly ani sebevražedné tendence,“ uvedla lékařka. „U covidu se lidé báli, že nakazí sebe i druhé. Měli v hlavě zmatek i kvůli tomu, jak se na ně valily informace, sledovali konspirační teorie. Nevěděli, co je a co není pravda,“ dodala. A s jarem příliv pacientů neustal.

„Válka lidi znejistila. Na psychiku nejdříve negativně působil strach z bezprostřední blízkosti konfliktu, nyní jej vystřídaly spíš obavy z ekonomických dopadů. Výskyt úzkostných stavů a depresí vždy stoupá v dobách ekonomických potíží,“ řekla Racková.

Ta svým pacientům doporučuje například omezit sledování médií a vybírat si seriózní zdroje informací. „Měli by omezit sledování zpráv ve večerních hodinách, takzvaně s tím nechodit spát,“ řekla Právu. „Doporučuji jim v rámci možností i normální fungování: pravidelný spánek, pohyb venku, dělat věci, které jim dělají radost. Přispívá to psychické pohodě,“ uvedla.

Terapeutičtí koně, psi i slepice pomáhají v domově pro seniory cítit se jako doma

Domácí

Chodí i za praktiky

Kvůli přeplněným ordinacím se však lidé často ani ke specialistovi na duševní nemoci nedostanou a s obtížemi jdou za praktickým lékařem. To potvrzuje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, členka Společnosti všeobecného lékařství (SLV) při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

„Pandemie otřásla všemi lidmi, a když přišla válka na Ukrajině, potíže pacientů s duševními nemocemi se kumulují. Lidé mají strach, že se konflikt přenese sem, že nebudou moci zabezpečit svoji rodinu,“ řekla Právu Bezdíčková.

„Během pandemie jsme jednoznačně pozorovali výrazný nárůst počtu pacientů, kteří za námi chodili ve zhoršeném psychickém stavu. Součástí námi poskytované péče je i základní psychoterapeutický rozhovor poskytovaný lékařem nepsy­chiatrem, na základě kterého můžeme předepsat léky, doporučit psychoterapii nebo v případě vážnějších signálů návštěvu psychiatra,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám