Hlavní obsah

Užitečná provokace

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Greenpeace možná někdy nemusí být efektivní, zato efektní jsou vždy. Darmo se však rozčilují ti, kteří lezení s transparentem na dvousetmetrový komín považují za zbytečnou provokaci, aktivisté jsou přece aktivní právě proto, aby provokovali.

Foto: FRBUL tým
Článek

Musím se přiznat, že také nenacházím přímý vztah mezi komínovým happeningem a jeho údajným účelem. Spor o to, odkud pocházejí jedy v půdě a v potravinách a bohužel i v tělech lidí, kteří žijí v okolí neratovické Spolany, musí být přece v první řadě věcí znalců. Důsledky - od náhrady škod až po případné trestní řízení - jsou zase věcí soudů. Nic z toho nemohou rozhodnout nikým nepověření nadšení aktivisté.

Je tu však ještě jiný možný náhled. Greenpeace se sice pletou do cizích sporů a nakonec je docela možné, že jejich provokace ovlivní veřejné mínění ve prospěch Spolany, Greenpeace vlastně v podstatě nikdy nedělají nic jiného, než že provokují. Ale budiž jim za to dík, protože bez kraválu se i v této zemi sotva něco pohne.

Jedovaté svinstvo ve skladech Spolany zřejmě přežívalo desítky let, na povrch vyplavalo - bohužel i doslova - až loni při povodních. Skoro celý další rok pak trvalo, než státní hygienici postoupili od zkoumání vzorků půdy ke slepicím a ke zjištění, že to svinstvo mají lidé denně na talířích. Obyvatelé Neratovic a okolních vesnic však nemají ani odbory, ani parlamentní lobby. Jak dlouho by asi čekali na svoji špetku spravedlnosti, kdyby za ně někdo jiný neudělal kravál?

Rozhodně nejsem z těch, kdo nechtějí vidět nic pozitivního v dějinách české současnosti, kdo tvrdí, že se nic nezměnilo. Vidím však stále příliš mnoho zoufalé bezmoci na straně občana a bohorovné lhostejnosti na straně státu.

A znovu a znovu se potvrzuje, že rovnější jsou si ti, kdo mají silnější hlasy, v posledních týdnech dokonce způsobem až komickým. Nejprve mocný ministr vnitra prosadil, že si policajt zaslouží dvakrát víc než učitel, pak se učitelé rozzlobili a tak možná také dostanou přidáno. Ale zase jen ti ze základních a středních škol, nikoli vysokoškolští, jejichž platy jsou ostudné a jichž je tak málo, že by nějaké to zvýšení státní pokladnu určitě nevytrhlo.

Jenže právě že je jich málo, že nemají ani parlamentní lobby ani silné odbory, mají zkrátka smůlu. Vláda se za jejich ponižující chudobu nestydí. Vláda si dokonce ve své bohorovnosti zřejmě ani neuvědomuje, že profesůrků je pramálo, ale studentů síla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám