Hlavní obsah

Už nechceme sundat Zemana, říká šéf spolku Podhradí

– Praha
Novinky, Václav Lang

Organizace, které koncem loňského roku pořádaly demonstrace za odstoupení prezidenta Miloše Zemana z funkce, se o víkendu formálně seskupily do jediného spolku s názvem Podhradí. V jeho čele stojí Martin Přikryl. V rozhovoru pro Novinky uvedl, že hlavním cílem uskupení už není „sundat“ Zemana z Hradu, ale udělat vše pro to, aby v příští volbě lidé vybrali lepšího kandidáta.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Přikryl

Článek

O víkendu jste spolu s dalšími organizacemi, které se podílely na protestech proti prezidentovi Miloši Zemanovi, vytvořili spolek Podhradí, do jehož čela jste se postavil. Co je cílem tohoto uskupení?

Skupina se zajímá o problematiku okolo funkce prezidenta České republiky, a to nejenom v souvislosti s Milošem Zemanem, i když on je iniciátor či provokatér této iniciativy. S příchodem přímé volby se dost razantně změnily parametry prezidentské funkce a my máme dojem, že ne všechny parametry, které s tím souvisejí, jsou nastavené správným způsobem nebo jsou správným způsobem vykonávané, případně vyžadované.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Máme tři momenty, podle kterých bychom chtěli postupovat dál. Zaprvé bychom chtěli vyvíjet tlak na Miloše Zemana tak, aby jednal co nejvíc v mantinelech své funkce, jak to vyplývá ze zákona, v mantinelech ústavy ČR, do čehož počítáme i to, že jeho zahraniční politika je podřízena zahraniční politice vlády a tak dále.

Chtěli bychom v těchto aktivitách pokračovat až do té míry, že jsme rozhodnutí v rámci demokratických principů vyžadovat jeho odstoupení.

Můžete upřesnit, jak konkrétně Zeman podle vás nejedná ve zmíněných mantinelech?

Vrátil bych se například k Číně. Myslím si, že využití soukromého letadla soukromého finančníka pro cestování prezidenta je něco, co tyto mantinely překračuje. Je to také třeba otázka ruských vojsk na východě Ukrajiny.

Chtěli bychom vyvinout tlak ke změně legislativy, která zajistí kontrolu výkonu funkce prezidenta.

Domníváte se, že jde o překročení pravomocí prezidenta?

Když zastupujete nějakou zem, jste mimochodem coby prezident republiky i hlavní velitel ozbrojených sil, a máte k dispozici informace od vojenské rozvědky. Jsem přesvědčený o tom, že česká vojenská rozvědka nebo BIS mají úplně stejné informace, jako mají všechny ostatní bezpečnostní služby po Evropě. To znamená, že mají informace o tom, že ruská vojska na Ukrajině jsou. Já si myslím, že on jako vrcholný představitel státu musí pracovat s informací, kterou mu tyhle služby poskytují, a nemůže si na to vytvářet vlastní hypotézy.

Před Vánocemi jste předali na Hrad elektronickou petici se 100 tisíci podpisy a zároveň vyzvali k podpisu papírové petice, jež má směřovat k ústavní stížnosti Senátu na prezidenta. Jak jste na tom se sbíráním?

Stále sbíráme. Potřebujeme 10 tisíc podpisů, aby se jí zabýval Senát, a máme jich v tuto chvíli přes šest tisíc.

Prezident vás v reakci na loňské demonstrace označil za „řvoucí dav“ a nepřímo přirovnal k neandertálcům.

Osobně se mě to dotklo, ale nenechal jsem si to vlézt pod kůži. Je to však především hulvátství z jeho strany – od toho zoufalého výroku „já se vás nebojím“ až po označení protestujících za neandertálce. Je to nezvládnutí situace. Zeman provádí politiku „nevidím, neslyším, jedu dál“. Ten člověk má problém vnímat realitu v nějaké nezkreslené podobě, čímž vůbec nesměřuji k nějakému jeho domnělému alkoholismu, ale spíš k opojení vlastním egem a mocí.

Prezident Zeman došel v některých věcech tak daleko, že by měl v tuto chvíli zařadit zpátečku

Řadíte mezi to i jeho výrok, že červené karty demonstrantů na Národní třídě nebyly ve skutečnosti adresovány jemu, ale mířily na projekt Opencard?

To jsou jeho bonmoty. Jeho způsob komunikace s protivníkem – znemožňuje, zesměšňuje a znevažuje. Dobře ví, proti čemu to byla demonstrace, ale je to způsob vyjadřování politika, který je naprosto za hranicí někoho, kdo byl zvolen hlasy voličů.

Požadujete tedy nějakou konfrontaci, kde byste situaci probrali jako rovní partneři?

V žádném případě si nemyslím, že jsem rovným partnerem prezidentovi republiky, a ani o to neusiluji. Druhá věc je ta, že si nemyslím, že v tuhle chvíli, i kdyby k tomu mělo dojít, bychom si s prezidentem měli co říct mezi čtyřma očima.

Prezident Zeman došel v některých věcech tak daleko, že by měl v tuto chvíli zařadit zpátečku nebo sešlápnout brzdu, a pak by bylo teprve možné dojít k nějakému dialogu. V tuhle chvíli si neumím představit, že by k něčemu vedla jakákoli diskuse u kulatého stolu.

Budete tedy pokračovat v protestech?

V tuto chvíli se nejedná přímo o protestní akce. Pro mě osobně je Miloš Zeman víceméně vyřešená historická postava a já bych se teď chtěl zaměřit na to, aby k takovémuto lapsusu, jako došlo při první přímé volbě prezidenta, už příště nedošlo.

Jak to chcete zařídit?

Nějakou společenskou diskuzí, abychom v příští volbě prezidenta měli lepší kandidáty, aby lidi, kteří budou volit, byli víc na přímou volbu připraveni a věděli, co od takové přímé volby čekat.

Spolek v tuhle chvíli není namířený k tomu, aby dělal maximum pro to, aby sundal Zemana z Hradu, ten spolek je především namířený tím směrem, aby se situace co nejdřív vylepšila a aby příště už nedocházelo k takovýmto průšvihům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám