Hlavní obsah

Už i hroby je možné navštívit virtuálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památku zesnulých si lze připomenou různě. Většina lidí jezdí kolem 2.listopadu na hroby svých blízkých, omete spadané listí, očistí náhrobní desku, položí květiny nebo věneček. Navštívit hrob už ale někde lze také virtuálně.

Foto: spinbox.meu-nbk.cz

Interaktivní mapa nymburského hřbitova

Článek

Město Nymburk spustilo na svém webu novou aplikaci, která provede uličkami hřbitova stejně jako jiné mapové portály třeba ulicemi měst. Zdokumentovaná jsou všechna hrobová místa. Ve vyhledávači je možné zadat příjmení a objeví se hroby, v nichž jsou jeho nositelé pohřbeni. Při kliknutí na konkrétní hrob se zase objeví jména uložených zesnulých. Podle filtru lze vyhledat čestné nebo válečné hroby.

Jednotlivá místa jsou vyfocena a náhrobek je možné si prohlédnout na monitoru počítače. „Aplikace s virtuální procházkou je nyní čerstvě spuštěna, takže zobrazení odpovídá skutečnosti. Průběžně se bude situace aktualizovat; a aktualizace se provede také po dohodě se správou hřbitova například při nějakých větších změnách,“ uvedla mluvčí nymburské radnice Marta Svobodová. Nyní se například provádí rekonstrukce hřbitova a budovy krematoria, takže se počítá s tím, že po dokončení se jedna z aktualizací také provede, aby lidé mohli vidět výsledek a novou podobu.

Projít se virtuálně mohou lidé jak kolem hrobek významných osobností města Nymburka, tak i mezi ostatními hroby a na záběrech mohou spatřit jejich stav. „Je to určeno pro internetově zdatné obyvatele. Na kliknutí je vidět náhrobek, hrobové místo s popisem a je to také ve 3D znázornění. Aplikace je určena pro lidi, kteří se z nějakého důvodu nemohou na hřbitov dostat. Předpokládáme, že starším lidem mohou s použitím pomoci jejich mladší příbuzní a na počítači jim mohou takto ukázat, jak hrob jejich známých nebo příbuzných vypadá,“ řekla Právu Svobodová.

Hřbitovy budoucnosti: louky zúrodňované lidským kompostem

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám