Hlavní obsah

Úterý je poslední den přihlášek na střední. Ředitel Cermatu čeká útok hackerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterý je poslední den, kdy mohou žáci, resp. jejich rodiče podávat přihlášky na střední školy. Důležitý krok většina z nich nenechala na poslední chvíli. Elektronicky či hybridně odešlo do škol již 120 tisíc přihlášek, další čtyři tisíce na papíře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

O číslech v pondělí informoval Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu, který organizuje přijímací řízení a je také odpovědný za systém digitalizace přihlášek.

Celkový počet uchazečů o studium Krejčí odhadl maximálně na 140 tisíc, systém se tak podle všeho vyhne závěrečnému náporu.

Ohrozit by jej ovšem mohl takzvaný DDoS útok, při němž hackeři zahltí systém obrovským množstvím požadavků, ten se pod náporem zhroutí a uživatelé se k němu nedostanou.

Systém přihlášek na školy byl opět nedostupný

Domácí

Taková situace už se odehrála den po spuštění přihlášek, kdy měli někteří uživatelé problém s načtením stránek.

„Překvapilo mě, že se útok uskutečnil už na začátku. Je otázka, zda to nebyla zkouška a na poslední den někdo nezaplatí silnější útok,“ uvedl Krejčí.

Systém podávání přihlášek na střední školy byl na nějaký čas nedostupný i v pondělí odpoledne. Ředitel organizace Cermat Miroslav Krejčí řekl, že nefungoval kvůli výpadku základních registrů.

Pokud by hackeři znemožnili podávání přihlášek, je připravena možnost prodloužení lhůty po 20. únoru. Rozhodnout o něm může ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ten už jednou odmítl termín odsunout kvůli o den opožděnému startu digitálních přihlášek.

Cermat řešil i další nedostatky, například zdvojené přihlášky.

„Zcela totožné systém automaticky sloučil. Pokud mezi nimi jsou rozdíly, jsou rodiče vyzváni, aby vzali některé přihlášky zpět a nechali platnou jen jednu,“ popsal šéf Cermatu.

Pokud v systému zůstane od jednoho uchazeče více přihlášek i po půlnoci z úterý na středu, vyřeší je ředitelé škol.

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám