Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil poplatek za zpochybnění veřejných zakázek před ÚOHS

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Upozornění na podezřelé zakázky se budou moci k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opět podávat bezplatně. Ústavní soud (ÚS) totiž ve středu zrušil povinnost uhradit spolu s každým podnětem poplatek 10 tisíc korun. Soud vyhověl návrhu nevládní organizace Transparency International. Poplatek se musel platit od roku 2016.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Zpoplatnění podnětů k antimonopolnímu úřadu kritizovali protikorupční aktivisté i ombudsmanka Anna Šabatová, která upozornila, že po zavedení poplatku výrazně poklesl počet podání. Podle ní v roce 2016 před zavedením poplatku úřad obdržel přes 1300 podnětů, o rok později to byla necelá stovka. Zastánci desetitisícového poplatku naopak argumentovali tím, že podání nebudou zneužívána.

Plénum ÚS se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem připomnělo, že stát má sloužit občanům, nikoli občané státu.

„Absurdita tohoto poplatku se naplno projevuje i v tom, že od něj nejsou osvobozeny ani státní orgány, územně samosprávné celky atp. Jistě přitom nelze tvrdit, že by právě tyto subjekty chtěly nedůvodně zatěžovat úřad nebo samotné zadavatele zakázek,“ uvedl Šimíček.

Ústavní soud zrušil zdanění církevních restitucí

Domácí

„Zákonodárce zpoplatnil podání podnětu i v situaci, kdy je stát povinen vykonávat jednu ze svých zákonem stanovených činností. Protiplněním za poplatek je tak vlastně pouze jistota, že ÚOHS bude postupovat v souladu se svými ústavními a zákonnými povinnostmi, což ovšem v právním státě musí být dáno vždy,“ vysvětlili soudci.

„Ačkoliv sice skutečně došlo po zavedení poplatkové povinnosti k výraznému snížení počtu podnětů, tyto jsou podle náhledu ÚS zcela nenahraditelným informačním zdrojem. Ani sebelepší kontrolní činnost totiž nemůže nahradit zájem subjektů stojících mimo úřad,“ dodal Šimíček.

Ombudsmanka Šabatová, která v řízení vystupovala jako vedlejší účastník, rozhodnutí ÚS ocenila. „Zákonnou úpravu, která ukládá povinnost zaplatit za pouhé podání podnětu na ÚOHS částku téměř ve výši minimální mzdy, jsem považovala za nemravnou. Části populace tím bylo omezeno právo obrátit se na státní orgán,“ konstatovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám