Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal ženy, která „vyhrála“ na předváděcí akci a pak skončila v exekuci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teprve u Ústavního soudu našla zastání žena, která se nechala nachytat na jedné z předváděcích akcí. Soudům uvedla, že jí organizátoři řekli, že vyhrála a musí kvůli tomu podepsat související dokumentaci. Podepsala však leasingovou smlouvu. Následně po ní začal exekutor vymáhat 19 800 korun. Žena se po letech začala domáhat zastavení exekuce, ale marně.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

U soudů napadla exekuci s tím, že je sporná a v rozporu s dobrými mravy. Argumentovala například tím, že exekutor činil kroky k prodeji její nemovitosti, ačkoliv šlo o nízkou sumu a navíc většina jistiny byla v té době už splacena. Obvodní soud pro Prahu 3 ženě nevyhověl, neboť exekuce už byla skončena. A pražský městský soud jeho rozhodnutí potvrdil s tím, že případ nenese výjimečné okolnosti, které mohou vést k zastavení již skončené exekuce.

K takovému postupu lze sáhnout v případě, kdy došlo ke zjevné nespravedlnosti například při poskytnutí spotřebitelského úvěru. Nejvyšší soud pak ženino dovolání odmítl s odkazem na to, že směřovalo proti usnesení v případu, v němž šlo o méně než padesát tisíc korun, a jde tedy o bagatelní případ.

Žena poté podala ústavní stížnost a senát se soudkyní zpravodajkou Veronikou Křesťanovou dal její argumentaci za pravdu. Argument o bagatelním případu neuznal. „Existuje více rozhodnutí Nejvyššího soudu, která uznávají, že v exekučních věcech je možné podat dovolání i v bagatelních kauzách, má-li pohledávka původ v pracovněprávním vztahu či ve spotřebitelské smlouvě,“ připomenuli soudci.

„Odvolací soudy navíc mnohdy poučují účastníky o přípustnosti dovolání proti svým rozhodnutím v podlimitních exekučních kauzách, které mají základ ve vztahu ze spotřebitelské smlouvy. O možnosti podat dovolání poučil soud i stěžovatelku,“ zdůraznili soudci.

Nejvyšší soud se tak bude muset znovu ženiným dovoláním zabývat a nebude ho moci odmítnout s tím, že jde o bagatelní kauzu.

Krejčíř u Ústavního soudu neuspěl, nový proces nebude

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám