Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal prarodičů, kteří se soudí o možnost vídat vnučku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naději vídat svoji dnes dvouletou vnučku dostali po verdiktu Ústavního soudu (ÚS) její prarodiče. Rodina byla poznamenaná tragédií, neboť tři měsíce po narození děvčátka zemřela její matka a otec odmítal s prarodiči kontakt. Justice prarodičům v jejich snaze nepomohla i s odkazem na to, že dítě k nim nemá žádný citový vztah, přičemž přehlížela, že možnost si takový vztah vybudovat ani neměli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud.

Článek

Smutný příběh se píše od června 2020, kdy matka tehdy tříměsíční holčičky zemřela. Otec kontakt s prarodiči odmítal, a tak došlo k soudu, kde prarodiče žádali i svěření dívenky do péče.

Okresní soud v Karviné rozhodl tak, že prarodiče mohou vnučku vídat jednu hodinu týdně pod dohledem odborníků Centra pro rodinu i proto, aby se mezi nimi mohl utvářet citový vztah. Jenže odvolací Krajský soud v Ostravě vyhověl odvolání otce a smetl toto rozhodnutí ze stolu.

ÚS: Nástup do školy není na překážku střídavé péči

Krimi

„Otec nezletilé je podle soudu jediným nositelem rodičovské odpovědnosti a pouze jemu svědčí právo na určení rozsahu styku nezletilé s dalším příbuzenstvem,“ rozhodli ostravští soudci.

Odkázali se přitom na občanský zákoník, podle něhož je možné upravit styk se širší rodinou za předpokladu, že tam existuje citový vztah, který není jen přechodný, a skutečnost, že nedostatek styku s těmito osobami by pro dítě znamenal újmu.

Po jejich verdiktu se prarodiče obrátili na ÚS a argumentovali, že takový přístup by vedl k zakotvení pravidla, podle kterého by u dětí, kterým v útlém věku zemře jeden rodič, záleželo vždy výhradně na vůli druhého rodiče, zda se bude moci dítě stýkat s rodinou zemřelého rodiče, neboť dítě v tomto věku nikdy nebude mít dostatečně vyvinutý citový vztah se širší rodinou.

Kožní lékař včas nepoznal melanom, ÚS dal muži šanci na odškodnění

Domácí

Senát se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem dal prarodičům za pravdu. „Při posuzování splnění podmínky existence citového vztahu je nutno přihlédnout k věku dítěte a s tím související reálné možnosti dítěte takový citový vztah k prarodičům mít. Při pouhém jazykovém výkladu dotčeného ustanovení totiž hrozí, že bude jeho účel zcela vyprázdněn, jelikož podmínka citového vztahu nebude moci být v žádném případě dostatečně splněna,“ uznal Uhlíř.

Podle ÚS tak ostravský soud špatně vyhodnotil nejlepší zájem dítěte, a proto se bude muset sporem znovu zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám