Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal otce, který chtěl trávit se synem Štědrý večer

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek vyhověl stížnosti muže, který napadl rozhodnutí soudů, jež mu svým rozhodnutím znemožnily podílet se adekvátně na výchově syna, který byl svěřen do péče matky. Muž připomněl, že zatímco původně mohl syna vídat 12 dnů v měsíci, soudy styk upravily na pouhé čtyři dny.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Ústavní soud obecným soudům vytkl, že se „důsledněji nevypořádaly se skutečností, že mezi rodiči nezletilého existovala dohoda o péči a styku s otcem, která byla také fakticky realizována”. Naopak tuto dohodu svým verdiktem narušily.

ÚS poukázal na to, že pokud se soudy zaklínaly zájmem dítěte a tvrdily, že „široký styk stěžovatele s nezletilým prospěje vývoji dítěte”, a následně rozhodly, tímto způsobem, „je jejich závěr rozporný a excesivní”.

Velkou pozornost pak ÚS věnoval období Vánoc, kdy původní dohoda rodičů počítala s tím, že jeden rok stráví hoch svátky u matky, další u otce.

„Například představa, že období od 26. 12 do 28. 12. pokrývá období Vánoc, je iluzorní. Má-li být styk nerezidentního rodiče upraven přiměřeně, je nutné, aby měl možnost být s dítětem i na Štědrý den – obdobně jako matka dítěte,” stojí v odůvodnění soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy.

Jirsa zároveň připomněl, že soudy by měly svou pozornost zaměřovat i na další svátky a prázdniny

„Styk obou rodičů lze upravit tak, aby mohli o syna rovnoměrně pečovat v režimu „lichý a sudý rok“ o jarních i podzimních prázdninách, Velikonocích či dalších státem uznávaných svátcích,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám