Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl Bakalovu stížnost kvůli Knihovně Václava Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podnikatel Zdeněk Bakala neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností, která souvisí s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na Loretánském náměstí v Praze. Vyplývá to z publikovaného usnesení senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Zdeněk Bakala

Článek

Stížnost směřovala proti verdiktům, jimiž Městský soud v Praze nejprve loni zrušil část územního plánu a letos v březnu nařídil magistrátu, aby znovu otevřel řízení o umístění stavby.

Přestavba historického domu na Hradčanech se už několik let odkládá. Knihovna Václava Havla momentálně sídlí v Ostrovní ulici v Novém Městě.

ÚS v rozhodování justice nezjistil žádné porušení Bakalových základních práv.

Spory s obyvatelem domu

Bakala je majitelem domu. Koupil jej s deklarovaným úmyslem vybudovat sídlo Havlovy knihovny. Projekt ale nabral značné zpoždění, a to i kvůli sporům s obyvatelem domu Bohumilem Vejtasou, jenž podal žalobu proti územnímu rozhodnutí o přístavbě a přeměně historického domu na polyfunkční objekt.

Městský soud už v srpnu 2016 žalobě vyhověl a vrátil spis magistrátu k dalšímu řízení. Poté Nejvyšší správní soud (NSS) na základě kasačních stížnosti nařídil městskému soudu, aby se žalobou zabýval znovu. I poté ale pražský soud rozhodl ve prospěch Vejtasy.

Podle dřívějších vyjádření Bakaly měla knihovna zaujímat po přestavbě asi třetinu budovy. Projekt připravil španělský architekt Ricardo Bofill a česká architektonická kancelář TaK. Novým majitelům domu se už před lety podařilo dohodnout s nájemníky na vystěhování. Vejtasa tehdy jako jediný odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám